InwonersCoronaCoronatestCoronatest kinderen
Publicatiedatum: 01-06-2021 om 05:54 uur
Laatste update: 15-12-2021 om 17:02 uur

Coronatest bij kinderen

We kunnen het ons voorstellen dat je vragen hebt over het testen van kinderen. Wanneer is het nodig? Waarom is het nodig? Hoe gaat dat testen in zijn werk? Welke testmethode wordt er gebruikt? Op deze pagina beantwoorden we enkele vragen en verwijzen we naar nuttige informatie van de Rijksoverheid en het RIVM.

Testafspraak maken

Kinderen zijn van harte welkom voor een professionele coronatest (een keel en ondiepe neustest) bij de GGD. Je kunt op 2 manieren een afspraak maken:

Wanneer een kind laten testen

Wil jij weten in welke situatie je je kind moet laten testen?

Lees het op de website van de Rijksoverheid

Testen met zorg en aandacht

We begrijpen dat je het wellicht spannend vindt om jouw kind te laten testen. Of dat je kind hier zelf bang voor is. Geef dit altijd aan bij de testlocatie bijvoorbeeld aan de verkeersregelaar op de locatie. Je krijgt dan een medewerker toegewezen die ervaring heeft met het testen van kinderen. Hij/ zij neemt meer rust en tijd om je kind op het gemak te stellen en uitleg te geven. Je kunt ervan op aan dat wij extra zorg en aandacht besteden aan het testen van je kind. In de praktijk blijkt dat kinderen de testafname bij de GGD’en niet als erg vervelend beleven. Natuurlijk is het spannend van tevoren, maar we horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’.
Als meerdere personen uit een gezin tegelijkertijd getest moeten worden, word je altijd samen met je kind getest.

Testmethoden

Kinderen worden bij de GGD getest met een PCR- of antigeentest. De methode is gelijk: met een wattenstaafje wordt er wat slijm uit de keel- en neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd. Alle testlocaties in West-Brabant zijn geschikt voor kinderen. Op deze locaties zijn afnemers aanwezig die zijn opgeleid om rustig en begripvol met kinderen om te gaan. Na afloop van de test ontvangen de kinderen een dapperheidsdiploma met een kleurplaat.

Wil je meer weten? Op de volgende pagina’s vind je aanvullende informatie: