InwonersCoronaCoronatestZelftest of PCR-test bij de GGD?
Publicatiedatum: 10-12-2021 om 09:09 uur
Laatste update: 20-05-2022 om 10:28 uur

Wanneer doe je een zelftest en wanneer ga je naar de GGD voor een PCR-test?

Ben je in contact geweest met iemand die besmet is met het coronavirus, heb je (milde) klachten die passen bij het coronavirus of kom je net uit het buitenland en behoor je niet tot een van onderstaande (risico)groepen? Doe dan een zelftest.

Sinds 11 april hoef je met een positieve zelftest niet meer naar de GGD voor een bevestiging daarvan (een confirmatietest). Ook hoef je een positieve zelftest niet meer te melden.

Is de zelftest positief?

Bij een positieve zelftest is het advies om in isolatie te gaan, zodat je voorkomt dat anderen besmet raken. Op quarantainecheck.nl lees je hier meer over.

Een zelftest is de norm bij klachten, voor reizigers die ons land binnenkomen en naar aanleiding van een bron- en contactonderzoek. Maar let op: er zijn uitzonderingen.
Het advies is om een afspraak te maken voor een PCR-test wanneer je:

  • Zorgmedewerker bent (ook om op dag 5 uit quarantaine te mogen).
  • In een verpleeghuis of in een andere instelling woont met kwetsbare personen (mensen boven de 70 of met een ernstige afweerstoornis).
  • Thuis woont en naar een dagbesteding gaat waar de cliënten vallen onder de categorie kwetsbare personen (mensen boven de 70 of met een ernstige afweerstoornis).
  • Geen zelftest kunt doen, ook niet als je daar hulp bij krijgt.
  • Een herstelbewijs nodig hebt.

Ook mensen die zich liever bij de GGD laten testen kunnen een afspraak maken voor een PCR-test.

Meer informatie over verschillende soorten testen vind je op de website van de Rijksoverheid.

Zelftest corona

Een zelftest is een coronatest die je zelf thuis kunt afnemen. Bijvoorbeeld als je klachten hebt of omdat je naar school of werk moet.

Testafspraak maken bij de GGD

Wanneer jij je graag bij de GGD laat testen kun je hiervoor een afspraak maken.
Daarnaast zijn er verschillende andere redenen om voor een testafspraak bij de GGD te kiezen in plaats van een zelftest:

  • Voor mensen die geen Nederlands of Engels spreken, is er een tolkenservice beschikbaar bij het landelijk afsprakennummer.
  • Doven en slechthorenden kunnen via ‘Klik voor Teletolk’ via beeld- of schrijftolk een testafspraak maken.
  • In specifieke situaties, bijvoorbeeld wanneer je bedlegerig en/of rolstoelafhankelijk bent, kun je ook thuis worden getest. Informeer ernaar bij het landelijk afsprakennummer.
  • Vanaf 23 mei worden zorgmedewerkers niet meer getest met voorrang. Zorgmedewerkers kunnen vanaf 23 mei 24/7 online een testafspraak inplannen op elke testlocatie.

Belangrijk: blijf thuis vanaf het moment dat je de test hebt gepland tot je de uitslag hebt. Ga alleen naar buiten voor de test. Worden je klachten erger? Neem contact op met je huisarts.