Overslaan en naar de inhoud gaan

Dennis Aerts

Beleidsadviseur Publieke Gezondheid

Na een lange weg van het vmbo tot het afronden van de studie bestuurskunde aan de universiteit, werk ik sinds eind 2020 met veel plezier als beleidsadviseur voor de GGD. Keuzevakken over volksgezondheid, eerdere werkervaring én mijn ervaring als gemeente- en burgerraadslid voor Etten-Leur, blijken een goede basis voor mijn eerste ‘echte baan op niveau’. Nu ik een paar jaar verder ben, kan ik zeggen dat deze baan bij GGD West-Brabant me veel vrijheid, verantwoordelijkheid en verdieping biedt.
Dennis Aerts

Verbindend samenwerken

Werken als beleidsadviseur bij GGD West-Brabant betekent dat het uitvoeren van de functie vooraf niet precies is uitgestippeld. Ik heb mezelf en de functie echt moeten ontdekken. Het werkveld is dan ook zeer dynamisch. Ik werk samen met verschillende collega’s, met management en directie, met medewerkers van de gemeenten en met wethouders en gemeenteraden. Toch heb ik mijn weg goed gevonden. Ik ben aanspreekpunt voor enkele gemeenten en ik verbind mensen door samen te werken op verschillende thema’s.

Advies waar de inwoner van profiteert

Alle beleidsadviseurs bij onze GGD werken aan een eigen hoofdthema, voor mij is dat ‘Kansrijke Start’. De GGD staat namelijk voor gelijke gezondheidskansen voor iedereen en dat begint met een goede start van het leven. Dit betekent in de praktijk o.a. dat aanstaande ouders al voor de geboorte bezocht worden door mijn collega’s van Jeugdgezondheidszorg. Als beleidsadviseur zie ik de kansen van een programma als ‘Kansrijke Start’. Ik adviseer op welke manier de inwoners van West-Brabant daar het meeste profijt van hebben.

Een gezonde leefomgeving

Daarnaast denk ik samen met collega’s na hoe we de Brabantse gemeenten het beste kunnen adviseren over een gezonde leefomgeving. Ik streef altijd naar een advies waar de gemeente iets mee kan en het dus wordt uitgevoerd. De GGD adviseert en toets op dit vlak niet op basis van wettelijke regels, maar op gezondheidskundige waardes. Neem bijvoorbeeld geluidsoverlast. Volgens de wet mag de voorgevel van een huis 53 decibel aan geluid ‘opvangen’. Met het oogpunt op gezondheid kan die grens beter liggen op 48 decibel. Mijn advies aan een gemeente kan zijn om de afstand te vergroten of bijvoorbeeld een extra rij bomen te plaatsen, zodat het geluid dichterbij de gezondheidskundige advieswaarde komt. Dit soort preventieve zaken regelen we liever niet per losse casus, maar door de gezondheidskundige advieswaarden op te nemen in de omgevingsvisie of het omgevingsplan van de gemeente.

Talent op de juiste plek

Tot slot heb ik, naast mijn functie inhoudelijke taken, een uitdagende extra rol. Ik help de directiesecretaris (de adviseur van onze Directeur Publieke Gezondheid) met bestuursondersteuning. Samen werken we o.a. aan de toekomstvisie, stellen we de jaarrekening en de kadernota op en zijn we proceseigenaar van het algemeen- en het dagelijks bestuur van onze GGD. Dit verrijkt mijn werk enorm en dankzij mijn politieke ervaring kan ik goed inschatten hoe we bij het invoeren van nieuw beleid draagvlak kunnen creëren onder de gemeenten.

Eén ding is zeker: werken bij GGD West-Brabant betekent dat er kansen zijn in het verlengde van je talenten en expertise. Het jarenlang uitvoeren van één functieprofiel komt niet vaak voor. En laat dat mij nou net heel veel energie geven!