CoronaCoronatest
Publicatiedatum: 31-05-2021 om 08:44 uur
Laatste update: 17-09-2021 om 9:52 uur

Een coronatest bij de GGD

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan via het landelijk afspraken nummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. Als er sprake is van een besmetting met het coronavirus dan start de GGD een bron- en contactonderzoek.

Hoe kan ik een afspraak maken voor de coronatest?

Je kunt op 2 manieren een afspraak maken:

 • Bel naar het gratis telefoonnummer 0800 1202.
  Het nummer is dagelijks van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt.
  – Voor het maken van de afspraken worden kort een aantal vragen gesteld over de aard van de gezondheidsklachten.
  – De beller krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen.
 • Maak online een afspraak
  Je logt voor het online maken van een afspraak in met je DigiD
  Heb je een vraag over het online maken van een testafspraak? Of over hoe je je testuitslag kunt zien? Of heb je een andere vraag over de coronatest website? Op de website van de Rijksoverheid vind je de 5 meest gestelde vragen

Maak online een afspraak voor een coronatest

Vaak kun je dezelfde dag nog terecht voor het afnemen van een test en zeker de volgende dag.

De coronatest wordt afgenomen in onze teststraat.

Wanneer ontvang ik de testuitslag?

Wanneer je testuitslag er is, krijg je een e-mail dat je jouw testuitslag kunt zien. Je ontvangt de uitslag binnen 48 uur. De GGD kan je ook bellen om je testuitslag door te geven. Houd dus je telefoon en e-mail goed in de gaten.

Coronatest bij kinderen

Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zich laten testen op onze locaties Breda en Roosendaal. Op al onze locaties zijn afnemers aanwezig die zijn opgeleid om rustig en begripvol met kinderen om te gaan. Na afloop van de test ontvangen de kinderen een dapperheidsdiploma met een kleurplaat.

Lees meer over de coronatest bij kinderen

Positieve uitslag zelftest? Hertest bij GGD noodzakelijk!

In Nederland zijn zelftesten beschikbaar bij onder andere drogisterijen en apotheken. Deze testen zijn bedoeld om jezelf preventief thuis te kunnen testen op corona. Bijvoorbeeld om veilig naar je werk of school te kunnen gaan. Preventief betekent ook dat je geen klachten hebt die passen bij corona en dat je geen contact hebt gehad met iemand die corona heeft. Want mocht dat wel het geval zijn, dan moet je je laten testen bij de GGD.

Wat nu als je zelftest een positieve uitslag aangeeft? In dat geval ga je in isolatie en maak je een afspraak voor een hertest bij de GGD. Dit kun je telefonisch aanvragen via 0800-1202 of inplannen via www.coronatest.nl Je huisgenoten hoeven pas in quarantaine als de uitslag bij de GGD ook positief is.

Meer informatie over de corona zelftest lees je op Rijksoverheid.nl

Veel gestelde vragen over een coronatest

 • Wanneer moet ik in quarantaine?

  Je kunt dit zelf checken op de website van Rijksoverheid

 • Hoe kan ik bellen met een gehoor- of spraakbeperking?

  Slechthorenden, doven en mensen met een spraakbeperking kunnen bellen via de bemiddelingsdienst voor telefonie. Een (gebaren)tolk bemiddelt het gesprek.

  Bemiddeling bij bellen

  Als je een gehoor- of spraakbeperking heeft en wilt bellen, kun je kiezen uit:

  • Bellen via tekstbemiddeling
   Hierbij zet een tolk gesproken woorden om naar tekst. Zo kun je een gesproken tekst lezen.
  • Bellen via beeldbemiddeling
   Een gebarentolk zet gesproken woorden om in gebarentaal. Je ‘ziet’ dan de gesproken tekst.

  KPN Teletolk voert de bemiddeling in tekst of beeld uit. Op de website van KPN Teletolk vindt je de openingstijden, tarieven en hoe deze dienst werkt.

 • Wanneer testen zonder klachten?

  In de volgende situaties kun je bij de GGD getest worden zonder klachten:
  Je had (nauw) contact met iemand met corona
  Laat je zo snel mogelijk testen. Op de 5e dag na het laatste contactmoment laat je je nog een keer testen. Als die uitslag negatief is mag je uit quarantaine.
  Er is een besmetting in de klas op de basisschool
  Kinderen en leraren kunnen op de 5e dag na het laatste contactmoment getest worden. Bij een negatieve testuitslag op de 5e dag mogen ze uit quarantaine.
  Je komt uit het buitenland
  Als je aankomt, ga je 10 dagen in quarantaine. Je kunt op de 5e dag na aankomst een testafspraak maken. Bij een negatieve testuitslag mag je uit quarantaine.

  Lees hier meer informatie: Rijksoverheid.nl

 • Kan mijn kind onder de 12 jaar getest worden?

  Kinderen kunnen getest worden in een van de GGD teststraten. We komen niet op school testen, ook niet als een hele klas in quarantaine moet omdat een kind corona heeft.

  Meer informatie over het testen van kinderen

 • Waarom test de GGD via een teststraat?

  In een teststraat hebben we de mogelijkheid om veel testen af te nemen. In de teststraat komen alleen mensen met milde klachten.

 • Ik heb geen auto / rijbewijs, kan ik toch getest worden?

  Als je zelf niet kunt autorijden of geen auto hebt, mag een huisgenoot je met de auto naar de teststraat rijden. Kan dat ook niet, dan kun je als je in de buurt woont met de (brom-)fiets, e-bike of scooter door de teststraat rijden.

  Woon je niet in de buurt van de teststraat of heb je ook geen (brom-)fiets, e-bike of scooter, bespreek dan bij het maken van de afspraak hoe je bij de teststraat kunt komen.

 • Wat moet ik doen tot de uitslag van de test heb?

  In afwachting van de testuitslag adviseren wij je niet te werken en de maatregelen te nemen als of je positief getest bent.

  In de bevestigingsmail van de testafspraak ontvang je informatie over de leefregels die je moet opvolgen tot dat je de uitslag van de test hebt ontvangen en hoe te handelen als de uitslag positief is.

  Deze informatie is ook te lezen in de informatiefolder coronatest die in de teststraat wordt uitgereikt.

  Wij willen benadrukken dat wij geen uitspraken doen over of je wel of niet mag werken. Dit is een beslissing die jij en jouw werkgever zelf maken. Wel is ons advies om bij een positieve test zoveel mogelijk thuis te blijven totdat je 24 uur klachtenvrij bent én tot minstens 7 dagen na het ontstaan van de klachten.

 • Informatie over de coronatest in andere talen

  Voor meer informatie over de coronatest in andere talen kijk op de website van de Rijksoverheid.

 • Nog vragen?

  • Voor vragen over de coronatest bel je het landelijke afspraken nummer 0800 1202.
  • Voor algemene vragen bel je met het landelijk nummer van de Rijksoverheid via  0800 1351 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur) of met onze GGD  088 368 6858 (bereikbaar werkdagen van 08.00 - 17.00 uur).