InwonersNieuwsBrabanders minder gelukkig maar veerkrachtig

Brabanders minder gelukkig maar veerkrachtig

Een op de drie Brabanders is minder gelukkig en ervaart een slechtere mentale gezondheid dan voor de coronacrisis. Toch blijken de meeste Brabanders gelukkig en veerkrachtig. Hoewel een negatieve invloed van corona overheerst, zagen veel Brabanders ook voordelen. De GGD’en in Brabant deden in maart 2022 onderzoek naar de mentale gezondheid en de impact van corona. Ruim 12.000 leden van de Brabantse gezondheidspanels deden mee. 

Impact van corona op geluk en welbevinden was groot

De meeste Brabanders voelen zich gelukkig, 83% geeft zichzelf een ruime voldoende. Zeven procent komt niet hoger dan een 5 en is niet (zo) gelukkig. Hetzelfde geldt voor de mentale gezondheid. Voor veel Brabanders was de impact van corona groot: een derde is minder gelukkig en 29% ervaart een minder goede mentale gezondheid dan vóór aanvang van de coronacrisis.

Mentale gezondheid ruim voldoende

Respondenten geven hun mentale gezondheid gemiddeld een 7,5. Jongere respondenten scoren iets lager dan oudere respondenten: respondenten onder de 45 jaar scoren gemiddeld een 7,1 en respondenten boven de 65 jaar een 7,6. Met de veerkracht van de Brabanders zit het wel goed. Bijna 4 op de 5 zegt na een moeilijke periode meestal snel te herstellen. Daarentegen zegt 14% het moeilijk te vinden om zich door stressvolle gebeurtenissen heen te slaan.

Veel stress

De helft van de respondenten voelt zich wel eens gestrest. Een op de zes ervaart zelfs meestal, vaak of voortdurend stress. Ook psychische klachten (26%) en gevoelens van angst (22%) komen regelmatig voor. Bij angstige of sombere gevoelens, proberen de Brabanders afleiding te zoeken, de gevoelens te accepteren en positief te blijven. Om zich mentaal fit te voelen, hebben Brabanders vooral baat bij een goede nachtrust, lichaamsbeweging en ontspanning.

Niemand om mee te praten

Twaalf procent van de respondenten heeft niemand om mee te praten als zij niet lekker in hun vel zitten. De meesten van hen hebben daar ook geen behoefte aan. Drie procent van de respondenten zou wel graag willen praten, en dan het liefste met een professional (46%) of met vrienden (39%). Zij praten niet over hun mentale problemen omdat zij anderen niet willen belasten of bang zijn voor onbegrip.

Fijn om minder te moeten

Voor 69% van de respondenten had de coronacrisis een (hele) negatieve invloed op het leven, maar 58% ervaarde (ook) positieve effecten. Respondenten vonden het vooral fijn om minder te moeten en om minder sociale verplichtingen te hebben.

Download de infographic van dit onderzoek

Deel het artikel

Gerelateerd nieuws

Panel

Brabanders vinden energiebewust leven belangrijk

Maken Brabanders zich zorgen over hun energie? Vinden zij het belangrijk om energiezuinig te leven? De GGD'en in Brabant bevroegen hun gezondheidspanels hierover. In totaal deden 10.255 inwoners uit Noord-Brabant…
Corona, Panel

Positieve gevolgen van de coronatijd

In het voorjaar van 2022 onderzocht de GGD de invloed van de coronatijd op het leven van de inwoners van West-Brabant. We vroegen de ruim 3000 GGD-panelleden door middel van…
Onderzoek, Corona, Panel

Veel zorg uitgesteld al voor de start vierde golf

De druk op de reguliere zorg is hoog. In hoeverre hadden Brabanders te maken met uitgestelde zorg? Wat waren de consequenties? Bijna 3000 panelleden uit West-Brabant namen in november 2021…