Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsCongres rondom dementie in Altena

Congres rondom dementie in Altena

De GGD en de 16 West-Brabantse gemeenten verstevigen hun samenwerking in de aanpak bij dementie. Op donderdag 28 maart kwamen bestuurders, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen in Altena bij elkaar om kennis te delen rond de aanpak bij dementie. Op het congres waren ook gedeputeerde Gezondheid van de Provincie Noord-Brabant, Saskia Boelema, en bestuursvoorzitter GGD West-Brabant, Marian Witte, aanwezig.

Een op de vijf mensen krijgt dementie

Dementie ontwikkelt zich op dit moment tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Een ziekte met enorm veel impact. De urgentie is groot om er samen iets tegen te doen. De GGD en de 16 deelnemende gemeenten gaan daarom nog meer samenwerken om dementie te bestrijden en te voorkomen. En om de kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun naasten te verbeteren.

Het congres kende een breed programma om de vele aspecten van dementie in de praktijk te belichten

Burgemeester Egbert Lichtenberg opende als gastheer van de gemeente Altena het congres. Aansluitend vertelde journalist Gijs Wanders over zijn boek ‘gezichten van dementie’, met daarin portretten van mensen met dementie en hun naasten. Verder waren er activiteiten gericht op ‘het beleven en doorleven’ van dementie en het maken van nieuwe samenwerkingsvormen. Het congres sloot af met concrete afspraken om nu en in de toekomst samen aan de slag te gaan.

Saskia Boelema – gedeputeerde Gezondheid, provincie Noord-Brabant:

“Heel waardevol om hier vandaag aanwezig te zijn. Een indrukkend verhaal van Gijs Wanders, met aansluitend activiteiten en goede gesprekken met elkaar over het thema dementie. We hebben dingen gedaan met hoofd én hart en dat is -juist ook binnen dit thema- heel belangrijk. Het maakt trots dat er, ook vandaag, vanuit de regio gezamenlijk wordt gewerkt aan gezondheid. Dit past perfect bij onze ambitie ‘drie gezonde levensjaren erbij voor iedere Brabander in 2030’. Het bevorderen van een gezonde leefomgeving is ontzettend belangrijk.”

Marian Witte – bestuursvoorzitter GGD:

“Voorkomen als het kan, beschermen als het moet. Door een nog sterkere samenwerking tussen gemeenten en GGD kunnen we gerichte programma’s inzetten, delen en opschalen. Hiermee maken we de zorg en ondersteuning voor onze inwoners beter. We hebben een regiobeeld dat is opgebouwd uit vier onderdelen: mensen met dementie, gebruik van zorg- /dagbesteding door mensen met dementie, risicofactoren voor het ontstaan van dementie, mantelzorgers van mensen met dementie. Samen zetten we hier volop op in.”

Shah Sheikkariem – wethouder Gezondheid, gemeente Altena:

“We hebben in Altena de ambitie om een ‘blauwe zone’ van gelukkige, gezonde en vitale inwoners te realiseren. Deze ambitie is uitgewerkt in onze bestuurlijke prioriteit ‘Vitaal leven’. We steken die breed in vanuit gezondheid. Ter preventie van dementie richten we ons op gezonde voeding, bewegen en het tegengaan van eenzaamheid. En zorgen we met dagbesteding en woonaanbod voor een dementievriendelijke gemeente Altena. Dit realiseren we alleen met elkaar, met de gemeenschap. Door dit congres hebben we weer belangrijke stappen gezet om samen dementie stevig aan te pakken.”

 

Deel het artikel