Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsCoronaprik 5- tot en met 11-jarigen alleen nog voor kinderen met een medisch hoog risico

Coronaprik 5- tot en met 11-jarigen alleen nog voor kinderen met een medisch hoog risico

Tot nu toe was de coronaprik beschikbaar voor alle kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar. De Gezondheidsraad heeft een nieuw advies gegeven: het is voor de meeste kinderen niet langer nodig om een coronaprik te krijgen. Het ministerie van VWS heeft daarom besloten dat vanaf 23 februari 2023 alleen kinderen met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus worden uitgenodigd.

Aanvullend op de basisserie (de eerste coronaprikken) kunnen deze kinderen vanaf eind februari ook een herhaalprik krijgen.

Hoe plan je een afspraak?

De behandelend artsen voeren de selectie van de 5- tot en met 11-jarigen met een medisch hoog risico uit en versturen de uitnodiging voor een coronaprik naar de ouders of verzorgers. Het gaat dan om kinderen met een ernstige hart- of longaandoening (anders dan astma). Het inplannen van de afspraak voor een coronaprik op een vaccinatielocatie van de GGD is alleen mogelijk door te bellen naar een speciaal telefoonnummer. Dit nummer staat vermeld in de uitnodigingsbrief.

Wat gebeurt er met reeds gemaakte afspraken?

Kinderen kunnen alleen op afspraak een coronaprik krijgen. Ouders of verzorgers van 5- tot en met 11-jarigen die een vaccinatie-afspraak hebben gemaakt, worden per e-mail door GGD GHOR Nederland geïnformeerd over het bijgestelde advies. Daarnaast worden ouders of verzorgers van deze kinderen op de vaccinatielocatie geïnformeerd. De afspraak kan gewoon doorgaan, ook als deze na 23 februari 2023 gepland staat. De afspraak mag uiteraard ook worden afgezegd door te bellen met het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer 0800 – 7070.

Meer informatie: coronavaccinatie.nl/kinderen.
Nieuwsbericht over het besluit van de minister: Coronavaccinatie 5 tot en met 11 jarigen alleen nog voor kinderen met een medisch hoog risico.
Nieuwsbericht over het advies van de Gezondheidsraad: gezondheidsraad.nl.

Deel het artikel