Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsGrote interesse voor stimuleringsregelingen Gezonde School

Grote interesse voor stimuleringsregelingen Gezonde School

Scholen in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo konden dit voorjaar één of meer stimuleringsregelingen aanvragen bij Gezonde School. Met de verschillende stimuleringsregelingen kunnen scholen een extra zetje geven aan een gezonde leefstijl voor hun leerlingen of studenten. Veel West-Brabantse scholen hebben hun interesse getoond en de vraag naar deze regelingen heeft het beschikbare budget ruimschoots overschreden.

Voor het komende schooljaar zullen in onze regio 26 schoollocaties gebruikmaken van het Ondersteuningsaanbod en 13 schoollocaties van de stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit. Deze scholen zullen zich actief inzetten voor het bevorderen van een gezonde leefstijl en ondersteuning ontvangen die bestaat uit scholing, een vergoeding én begeleiding van een Gezonde School-adviseur. De meest gekozen thema’s blijven Voeding, Bewegen & Sport en Welbevinden, maar er is ook belangstelling voor Roken, alcohol- en drugspreventie en Milieu & Natuur. Daarnaast zijn er 9 scholen die gebruik gaan maken van de Lekker naar buiten! Stimuleringsbijdrage van Jong Leren Eten.

Iris Kummeling, programmamanager Gezonde School (bron): “Met de Gezonde School-aanpak kun je als school structureel en schoolbreed werken aan gezonde leefstijl. Hierdoor vergroot je de kans op blijvend effect. Het grote aantal aanvragen laat opnieuw zien dat scholen dat ook graag doen. En het is ook hard nodig: recent onderzoek onder jongeren laat zien dat hun gezondheid kwetsbaar is. We zien een toename van ongezond gedrag, waaronder roken en vapen, en problematisch gebruik van social media. Ook de mentale gezondheid van jongeren is nog niet hersteld na de coronapandemie. Scholen kunnen hierin een belangrijke rol spelen door kinderen en jongeren te leren over en laten ervaren dat gezonde keuzes en een gezonde leefstijl écht het verschil maken, voor nu en later.”

GGD West-Brabant roept scholen op om te blijven werken aan een gezonde leefstijl voor leerlingen en studenten, ook als ze de extra stimulans niet krijgen. We kijken graag mee hoe we de school op weg kunnen helpen. Contact opnemen met een van de Gezonde School-adviseurs kan via preventie@ggdwb.nl. Ook vind je op GezondeSchool.nl veel informatie, materialen en inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

Gerelateerd nieuws

Het Leefstijlloket wordt positief ontvangen door patiënten en artsen

Preventie & gezondheid
Patiënten die graag aan de slag willen met hun leefstijl kunnen sinds januari 2024 worden doorverwezen naar het...
2 personen staan links en rechts van een banner met daar op de tekst 'Leeftstijlloket'

Energiearmoede, binnenmilieu en gezondheid in West-Brabant

Onderzoek
Recent verscheen een artikel in het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen waarin we in West-Brabant de same...
een arm van een persoon die een draaikiepraam openzet

Aandacht voor mentale gezondheid van jongeren

Preventie & gezondheid
Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Het is goed om te zien dat...