InwonersNieuwsKoolmonoxidevergiftiging: weet jij wat je moet doen?

Koolmonoxidevergiftiging: weet jij wat je moet doen?

Koolmonoxide (CO) is, vooral in de winter, een risico. Vorige week zijn er in Boxtel vijf mensen naar het ziekenhuis gebracht na het inademen van koolmonoxide. Oorzaak? Een kapotte CV-ketel. Brandweerman Bram legt bij Omroep Brabant uit hoe gevaarlijk koolmonoxide is. Het kan ontstaan in apparaten die branden, zoals je CV-ketel, het gasfornuis of een kachel.

Koolmonoxide ruik, zie of proef je niet. Maar je kunt er wél aan overlijden. Het is niet verplicht om een koolmonoxidemelder in huis te hebben, maar wij vinden dat als GGD wel heel belangrijk.

Koolmonoxidevergiftiging herkennen

Een koolmonoxidevergiftiging begint met griepachtige klachten, zoals hoofdpijn, een versnelde hartslag, misselijkheid en braken. Je kunt suf en duizelig zijn en zelfs flauwvallen. Als je naar buiten gaat, nemen de klachten langzaam af. Als andere mensen in dezelfde ruimte ook klachten hebben is dat extra verdacht, maar niet iedereen hoeft hetzelfde te hebben.

Wat moet je doen?

Heb je klachten die lijken op klachten van koolmonoxidevergiftiging? Of gaat je CO-melder af? Doe dan het volgende:

  • Waarschuw je huisgenoten.
  • Ga zo snel mogelijk naar buiten.
  • Bel 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdienst op.

Meer weten?

Lees bij GGD Leefomgeving hoe je koolmonoxidevergifiting voorkomt. 

Deel het artikel

Gerelateerd nieuws

Milieu en Veiligheid

Warm zomerweer: pas je op?

De komende dagen wordt het warm zomerweer. Daarom wordt morgen het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Pas jij goed op jezelf? Als de temperatuur lang boven de 25 °C blijft, kun je…
Milieu en Veiligheid

Weet waar je het water in rent

Met dit warme weer wil iedereen graag zwemmen. Maar wist je dat niet ieder zwemwater even veilig is?  Gebruik je verstand en weet waar je het water in rent!
Milieu en Veiligheid, Gemeenten

Geluidshinder en slaapverstoring door luchtvaart

Met de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2020 (GM V&O 2020) zijn voor het eerst zowel ervaren geluidshinder als slaapverstoring door vliegverkeer landelijk in kaart gebracht. Vooral in de omgeving rondom de grotere luchthavens…