Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsMentale gezondheid: van ons allemaal

Mentale gezondheid: van ons allemaal

Vandaag start de Week van de mentale gezondheid. Deze week is onderdeel van een bredere maatschappelijke beweging. Deze beweging zorgt ervoor dat het ‘gewoon’ wordt dat we naar elkaar omkijken en oog hebben voor de mentale gezondheid van onszelf en van elkaar. Scholen, cultuurinstanties, jeugdverenigingen, gemeenten en werkgevers organiseren in deze week activiteiten om de mentale gezondheid te versterken.

Een goede mentale gezondheid zorgt er namelijk voor dat:

  • je positiever in het leven staat,
  • minder stress ervaart en
  • beter kan omgaan met tegenslagen in je werk of privéleven.

Ook lijkt er een verband te zijn tussen een goede mentale gezondheid en een langere levensverwachting. Dit komt onder andere doordat je sneller herstelt van lichamelijke ziekten. Tegelijk is mentaal gezond zijn en blijven niet altijd gemakkelijk. Reden om samen te kijken hoe we mensen kunnen helpen om hun mentale gezondheid te versterken.

De week van de mentale gezondheid maakt deel uit van de aanpak ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’. Met deze aanpak wil de overheid mentale gezondheid bespreekbaar en zichtbaar maken. Dit doen we samen met jongeren, werkenden, inwoners in een kwetsbare positie en maatschappelijke partners. Ook willen we handvatten bieden om de mentale gezondheid van onszelf en anderen te verbeteren en klachten te voorkomen of op tijd te signaleren.

Het doel van de aanpak is:

  • dat jongeren beter in hun vel zitten,
  • werkenden met energie en plezier hun werk kunnen doen en
  • mensen in een kwetsbare positie extra ondersteuning krijgen waar nodig.

Want: mentale gezondheid is van ons allemaal.

Deel het artikel