Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsStart herhaalprik tegen corona voor kwetsbare mensen

Start herhaalprik tegen corona voor kwetsbare mensen

(let op! maak vooraf altijd een afspraak)

GGD West-Brabant start vanaf 4 maart 2022 met het zetten van een herhaalprik tegen het coronavirus voor kwetsbare mensen. Een herhaalprik tegen corona is een extra prik die 3 maanden na de laatste prik wordt toegediend. De herhaalprik verbetert de werking van eerdere vaccinatie(s).

De herhaalprik tegen corona is voor mensen vanaf 70 jaar, bewoners van verpleeghuizen, bepaalde mensen met een afweerstoornis en mensen met het downsyndroom. Bij deze mensen neemt de bescherming tegen ernstige ziekte door COVID-19 sneller af. Met een herhaalprik blijven zij goed beschermd tegen ernstige ziekte door het coronavirus. Kwetsbare groepen lopen een groter risico op ernstige ziekte en op ziekenhuisopname.

In West-Brabant wordt de herhaalprik, alleen met afspraak, gezet op de volgende locaties:

Mensen kunnen op deze locaties ook terecht (zonder afspraak) voor een 1e boosterprik en een prik uit de basisserie (1e of 2e prik).

70-plussers

De grootste groep die in aanmerking komt voor de herhaalprik bestaat uit mensen van 70 jaar en ouder. Zij ontvangen vanaf 26 februari 2022 een brief van het RIVM met de uitnodiging. De herhaalprik tegen corona mag pas vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie worden aangeboden. Mede om deze reden start de GGD met vaccineren vanaf vrijdag 4 maart. Als hun partner ook in aanmerking komt dan kunnen zij samen de vaccinatie krijgen op een GGD-locatie.

Overige doelgroepen

Bewoners van instellingen worden gevaccineerd door de eigen medische dienst of door een GGD. Volwassenen met het syndroom van Down ontvangen de uitnodiging voor de herhaalprik via hun huisarts. Zij kunnen voor hun prik terecht bij een GGD of worden in hun instelling gevaccineerd.
Mensen met een ernstige immuunstoornis hebben in oktober 2021 van hun medisch specialist een uitnodiging gekregen voor een derde prik als onderdeel van hun basisserie. Voor deze mensen is het belangrijk dat zij 3 maanden na de derde prik hun boosterprik halen. Als deze mensen in aanmerking komen voor de herhaalprik worden zij hiervoor opnieuw uitgenodigd.

Vaccinatie na een coronabesmetting

Voor mensen die een coronabesmetting hebben of al hebben doorgemaakt geldt ook dat er minimaal 3 maanden tussen de besmetting en de vaccinatie moet zitten. Om deze reden hanteert de GGD dezelfde wachttijd tussen de laatste boosterprik en de herhaalprik tegen corona. De werking van de coronaprikken is steeds hetzelfde en bovendien zorgt elke herhaalprik ervoor dat de kwaliteit van het afweersysteem verbetert.
Meer informatie en veelgestelde vragen vind je op de website van het RIVM.

Deel het artikel