Overslaan en naar de inhoud gaan
Werken bij GGD West-BrabantArts Maatschappij en Gezondheid

Arts Maatschappij en Gezondheid

Als arts Maatschappij en Gezondheid (M&G) zorg je niet voor één cliënt, maar voor iedereen. Niet de behandeling, maar preventie is het uitgangspunt. Je werkt aan de publieke gezondheid en staat middenin de maatschappij. Zo zie je meer, kun je meer en beteken je meer. 360º geneeskunde noemen we dit!

Bij GGD West-Brabant adviseer je gemeenten en scholen over hun gezondheidsbeleid en help je bij heftige gebeurtenissen. Je werkt samen met huisartsen en medisch specialisten, staat paraat bij crises en rampen en werkt in wijken aan gezondheidsprojecten. Ook kun je jezelf specialiseren in onderwerpen als gevaarlijke stoffen of lijkschouwing. Kortom: het beroep is veelzijdig, geen dag is hetzelfde en er is veel mogelijk!

Werken en leren bij de GGD

GGD West-Brabant is een erkende opleidingsplek en werkt samen met de academische werkplaatsen AMPHI en Tranzo en de Radboud universiteit en Universiteit Maastricht. Hierdoor krijg jij tijdens onderzoek toegang tot een breed netwerk en ben je in de gelegenheid om een promotietraject te starten. Je kunt specialist worden op het brede terrein van Maatschappij & Gezondheid, maar ook in één of meer subspecialisaties.

Tijdens de opleiding tot arts M&G leer je van de praktijk door het toepassen van de theoretische kennis in de cliëntcontacten. De opleiding bestaat uit twee fasen van ieder 2 jaar. De 1e fase is beroepsgericht en sluit aan op jouw individuele opleidingsplan. De 2e fase is profiel overstijgend en richt zich op beleid, management en wetenschappelijk onderzoek. Na afronding word je geregistreerd als specialist-arts M&G in het BIG-register.

Competenties en ontwikkeling

In de opleiding tot arts M&G ontwikkel je kennis over het brede veld van de publieke gezondheidszorg binnen en buiten jouw deskundigheidsgebied. Je krijgt zicht op de (gezondheids-)zorg in de volle breedte en begrijpt hoe deze is georganiseerd. Je werkt aan competenties om op beleidsmatig en strategisch vlak te adviseren. Jij bent de brug tussen de publieke gezondheidszorg, de curatieve gezondheidszorg, het sociale domein en de overheid. Je bent in staat om wetenschappelijk onderzoek te doen, op te leiden, te innoveren en strategisch te handelen.

Bij GGD West-Brabant vinden we het belangrijk dat jij je als arts kunt blijven ontwikkelen, ook na de opleiding.

“Het is erg fijn dat de GGD oog heeft voor mijn competenties, interesses en kwaliteiten. Hierdoor krijg ik de kans mijzelf te ontwikkelen en door te groeien als het mogelijk is”

– Marleen Verhagen, jeugdarts Maatschappij en Gezondheid

Profielen

Bij GGD West-Brabant kun je tijdens de opleiding ervaring opdoen in verschillende profielen:

  • Jeugdgezondheidszorg
  • Infectieziektebestrijding
  • Tuberculosebestrijding
  • Medische milieukunde
  • Forensisch geneeskunde

Voor uitgebreide informatie over de profielen, kijk je op de website www.artsmg.nl.

“Tijdens een meeloopdag ontdekte ik de veelzijdigheid van het vak en nam ik een kijkje in de leerboeken. Wat een schat aan informatie over onderzoek van het dode menselijk lichaam! Een onbekende wereld, die perfect aansluit bij mijn kennis en ervaring als basisarts. Je moet de lichaamsprocessen in leven namelijk heel goed kennen, om de processen in het lichaam na de dood te kunnen onderzoeken”

– Lowieke Vis, forensisch arts

Benieuwd naar het hele verhaal van Lowieke? Lees over haar ervaring als forensisch arts.

Meer weten

Wil je meer weten over de opleiding tot arts Maatschappij en Gezondheid of forensische geneeskunde? Neem dan een kijkje op een van de volgende websites: