Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersArtikelDe innovatieve kracht van de GGD kwam tijdens de coronapandemie nog meer tot haar recht

De innovatieve kracht van de GGD kwam tijdens de coronapandemie nog meer tot haar recht

Vaak gaat het om kleine verbeteringen, met grote invloed op medewerkers, cliënten en een gemoedelijke sfeer op de locaties als gevolg.

Efficiënt testen

De GGD opent meerdere auto-teststraten (drive-through). Het totaal aantal medewerkers per teststraat wordt dankzij procesverbeteringen al snel teruggebracht van 3,5 naar 2. Zij behaalden bijna dezelfde testaantallen als daarvoor. En om te voorkomen dat mensen in de uitlaatgassen moeten blijven werken, vervangt de GGD alle auto-teststraten door straten waar je doorheen loopt (walk-through).

Proceseigenaar Testen Esther Stiefelhagen:

“Ik zie het als mijn hoofdtaak om het testproces continu verbeteren en vind het leuk om daarmee bezig te zijn. Ik ben er trots op dat we altijd zo efficiënt en goedkoop mogelijk proberen te werken en verantwoord omgaan met publiek geld.”

Vaccinatierecords!

Locatiemanager Eric Gronert, Proceseigenaar vaccineren Arthur Rijkers en Facilitair manager Marc Bonnema

Al tijdens het zetten van de eerste prik, wordt het vaccinatieproces onder de loep genomen. Arthur: “Experts uit de logistiek dachten met ons mee: hoe kan elke prikker iedere minuut een nieuwe vaccinatie zetten?

“Met succes”, vervolgt Eric. “Want samen met die werkgroep (Steepen the curve) voerden we het priktempo flink op: van 20 naar 60 prikken per uur. Daarmee was XL-locatie Breepark destijds drie keer zo snel als de andere vaccinatielocaties in het land.”

Arthur vult aan: “Door 1 prikker achter meerdere administrateurs te zetten, blijft de prikker continue bezig. Daarnaast zorgen verschillende kleuren stoelen voor wachtende cliënten in de nazorgruimte en lagere scheidingswandjes tussen elke prikpost, voor meer overzicht. En een slimme manier van het open- en dichtzetten van de poortjes in de slingerende wachtrij, brengt extra snelheid en flexibiliteit in het proces.”

Eric: “Het is mooi dat we samen zorgen voor een sneller proces, maar alle tevreden cliënten maken ons het meest trots.”

In de winter van ‘21/’22 tuigt de GGD, voor de tweede boostercampagne, evenementenhal Breepark op dezelfde manier weer op. Het proces wordt opnieuw bekeken. Marc: “We vroegen de dagcoördinatoren naar tips en verbeteringen uit de praktijk. Al snel bleek dat met individuele pauzes, in plaats van gezamenlijke, de beschikbare ruimte maximaal kon worden benut. Het prikken gaat sindsdien continue door en medewerkers komen echt aan pauze toe. Een win-win situatie!”

“Ook werden de verschillende tijdvakken niet even efficiënt benut. Door het openzetten van meer ‘tijdsloten’ op minder populaire tijden en minder op de populaire momenten, verdelen we de bezoekersstroom over de hele dag. Daardoor blijven medewerkers continue aan het werk en ontstaan er minder wachtrijen.”

Dankzij deze creatieve veranderingen zette de GGD op het hoogtepunt wel 12.000 coronavaccinaties per dag. Een landelijk record!

Vaccinatielocatie Breepark in Breda

Deel het artikel

Volgende interviews

Coronabestrijding vanuit verschillende invalshoeken

Corona
Miranda de Vries is burgemeester van Etten-Leur, bestuursvoorzitter van GGD West-Brabant én vertegenwoordigt de...

Een wereldwijde pandemie: een omvangrijke opdracht voor GGD West-Brabant

Corona
Sectormanager Mark van Beers en Arts Infectieziektebestrijding Esther Lodder zien corona twee jaar terug op Wes...

We leverden een kleine bijdrage in de oplossing van een grote pandemie

Corona
Wat komt er kijken bij het leiden van de dagelijkse praktijk van de corona-organisatie? Wat betekent werken in ...

Ik herinner me het begin van de pandemie als een tijd van pionieren

Corona
Twee jaar corona. Twee jaar waarin veel is gebeurd en georganiseerd binnen de GGD. Hoe is corona in West-Braban...

Medewerkers aan boord!

Corona
De medewerkers ‘van’ de GGD. In de coronatijd tref je ze op de test- en vaccinatielocaties of telefonisch tijde...