Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersArtikelProgramma Nu Niet Zwanger opgenomen in aanbod GGD West-Brabant

Programma Nu Niet Zwanger opgenomen in aanbod GGD West-Brabant

Het landelijk succesvolle preventieprogramma Nu Niet Zwanger, dat in deze regio in 2018 begon als een project in Breda, is vanaf 1 december 2022 een vast product van de GGD West-Brabant. Dit heeft het algemeen bestuur van de gemeenten in de regio West-Brabant besloten. Nu Niet Zwanger wil de extra belasting van een onbedoelde zwangerschap en het onnodige leed helpen voorkomen.

Het programma Nu Niet Zwanger (NNZ) leidt professionals op om actief begeleiding te bieden bij het maken van een bewuste keuze. We beginnen bij een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie en verkennen (vanuit de dagelijkse leefwereld van de cliënt) welke vragen, emoties, ideeën en drempels er bij hen over dit onderwerp bestaan. Nu Niet Zwanger stuurt nooit aan op een uitkomst van zo’n gesprek. Maar zowel de conclusie ‘Ik zou wel zwanger willen worden’ als ‘Nee, alsjeblieft nu niet (nog een keer) zwanger’ kan om vervolgstappen vragen. NNZ zorgt dan voor praktische ondersteuning.

Praten met cliënten

Al 198 gesprekken werden er sinds de start in de regio met cliënten gevoerd. Bij 108 cliënten werden onze twee inhoudelijk coördinatoren van het programma ingeschakeld voor specifieke kennis of medische- of financiële ondersteuning.

Het belang onderschreven

De  wethouders van de gemeenten in West-Brabant zijn het eens: dit programma voegt wezenlijk iets toe voor mannen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd en in kwetsbare omstandigheden. Ook de 40 organisaties die aangesloten zijn bij dit programma, delen die mening. In deze organisaties zijn medewerkers opgeleid door de GGD om een goed gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie te kunnen voeren. We noemen hen aandachtsfunctionarissen. Omdat de gemeenten in onze regio dit programma omarmen, wordt dit structureel ingebed in West-Brabant. Het algemeen bestuur heeft op 1 december besloten om dit programma op te nemen als vast product van de GGD.

Toekomst van het programma

Het programma Nu Niet Zwanger valt binnen het actieprogramma een Kansrijke start. Kansrijke Start richt zich op de zorg en ondersteuning aan kwetsbare gezinnen zodat kinderen zo gezond en kansrijk mogelijk hun leven starten. De komende jaren willen gemeenten, instellingen en organisaties in het sociaal- en medisch domein van West-Brabant elkaar steeds meer vinden in het kader van dit actieprogramma. Lokaal, maar ook regionaal. Daar ligt een grote uitdaging voor ons allemaal. Nu Niet Zwanger kent in de regio inmiddels mooie voorbeelden van hoe dit in de praktijk concreet kan werken. Ook hoe een krachtige samenwerking tussen de verschillende domeinen eruit kan zien. Met het besluit van het bestuur en de ervaringen tot nu toe, geeft dat veel vertrouwen voor de toekomst.