Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicatiedatum: 11-08-2022 om 11:42 uur
Laatste update: 27-11-2023 om 10:23 uur

Gezonde voeding

Wij adviseren onze gemeenten op het gebied van gezondheidsbevordering en ondersteunen bij lokale vragen, projecten en campagnes. Onze rol is adviserend, ondersteunend en verbindend. Bij vragen kun je mailen naar preventie@ggdwestbrabant.nl.

Voeding is een belangrijk thema binnen het vakgebied preventie en gezondheid met het oog op het Nationaal Preventieakkoord. Dit akkoord moet ervoor zorgen dat over ruim twintig jaar roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik drastisch zijn teruggedrongen. Gezonde voeding kan een gezond gewicht en een gezonde leefstijl bevorderen. Dit kan positief bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen binnen dit akkoord.​​​​​​​

Trommel zonder rommel

Met de campagne ‘’Trommel zonder rommel’’ stimuleren we ouders om de broodtrommel op een gezonde manier te vullen als het nieuwe schooljaar begint. Dit is een jaarlijks terugkerende campagne gericht op (ouders van) kinderen van 4-12 jaar.

De campagne is een initiatief van GGD West-Brabant, JOGG-Breda, GGD/JOGG Zuid-Holland, Jong JGZ en het Voedingscentrum. Meer informatie vind je op Trommel zonder Rommel.

Ook stellen wij praatplaten beschikbaar voor zorgprofessionals (zoals jeugdverpleegkundigen) die kunnen helpen om het gesprek aan te gaan over leefstijlthema’s. Bekijk de praatplaten hier.

 

Jong leren eten

Dit programma heeft als ambitie om te leren over gezonde voeding. Voor jezelf én voor de aarde, zodat kinderen en jongeren zélf toegerust worden om gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken. Met de subsidie “Lekker naar buiten” kunnen scholen en kinderopvanglocaties een stimuleringsbijdrage aanvragen die ingezet kan worden voor bijvoorbeeld moestuinieren, koken of een excursie op het gebied van voeding.