Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragen0 tot 1 jaarMijn baby spuugt veel: is dat erg? En wat kan ik doen?

Mijn baby spuugt veel: is dat erg? En wat kan ik doen?

Als je baby moet spugen, komt (een deel van) wat in de maag zit ineens weer naar buiten. Spugen kan meerdere redenen hebben. Wanneer moet je je zorgen maken en wanneer niet?
Wanneer hoef je je geen zorgen te maken?

Veel baby’s spugen direct of een tijdje na het drinken. Hoeveel dat is verschilt per keer en per baby. Je hoeft je hierover geen zorgen te maken als je baby:

  • goed groeit
  • vrolijk is
  • goed slaapt
  • natte plasluiers heeft
  • niet onrustig is tijdens het drinken
  • niet overstuur raakt en niet laat zien dat hij pijn heeft als hij spuugt

Je baby spuugt dan wel, maar heeft er geen last van. Je moet misschien wel vaker je wasmachine aanzetten. Spugen is vaak tijdelijk. Meestal wordt het minder als baby’s meer vast voedsel gaan eten en meer rechtop kunnen gaan zitten of staan.

Tips:

  1. Zet je baby in zithouding op schoot en houd de fles horizontaal.
  2. Drinkt jouw baby erg snel de fles leeg? Dan kan dat de reden zijn van het spugen. Probeer je baby rustiger te laten drinken door af en toe een korte pauze te houden. Bij voeden uit de fles kan het soms helpen een speenmaat kleiner te proberen. Je baby moet dan krachtiger zuigen en daardoor gaat het drinken langzamer. Let er wel op dat je baby er niet zo moe van wordt dat hij de fles niet meer leegdrinkt.

Wanneer moet je actie ondernemen?

Zie je een of meerdere van de hierboven genoemde punten niet goed gaan? Dan heeft je baby mogelijk last van het spugen. Het kan ook zijn dat je baby ergens anders last van heeft en daardoor ook gaat spugen. Er zijn veel oorzaken voor spugen en dus ook veel manieren om het spugen te verminderen. Je kunt hierover op internet informatie vinden, maar welke informatie klopt? En wat is op jouw baby van toepassing? Het beste is advies te vragen aan een professional. Ga bijvoorbeeld naar het inloopspreekuur op het consultatiebureau bij jou in de buurt.

Wil je direct contact? Maak gebruik van onze chat of bel ons via 088 639 2051. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur.