Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragen0 tot 1 jaarMijn kind heeft moeite met het eten van brood. Hoe kan ik helpen?

Mijn kind heeft moeite met het eten van brood. Hoe kan ik helpen?

Het kan best spannend zijn wanneer jij jouw kind voor de eerste keer brood geeft. Voor ouder en kind is het een nieuwe ervaring. Neem daarom de tijd om de broodmaaltijd rustig op te bouwen.

Start met kleine hapjes

Je kan tussen de 4 tot 6 maanden rustig starten met oefenhapjes. Denk hierbij aan wat geprakte groente, fruit of wat kleine stukjes broodkorst.

Vanaf 7 maanden kan je oefenen met het leren kauwen en kan je brood mét korst aanbieden.

4 tips voor de eerste broodhapjes

Tip 1: Gebruik het juiste brood

Geef in het begin stukjes lichtbruin brood, zodat de darmen rustig kunnen wennen aan vezels in de voeding. Gaat dat goed? Stap dan geleidelijk over op volkorenbrood.

Tip 2: Bouw het rustig op

Bouw het geven van brood heel rustig op. Begin bijvoorbeeld met een losse korst. Jouw kind kan hier mee spelen, op sabbelen en zuigen. Zo proeft hij of zij steeds meer van de boterham.

Tip 3: Gebruik oud brood

Brood van een dag oud is vaak makkelijker door te slikken. Dit komt omdat het brood droger en kruimeliger is. Doop de korst nooit in melk. Hierdoor wordt het brood klef en kan het aan het gehemelte van je kindje blijven plakken.

Tip 4: Bied het brood aan de zijkant aan

Kinderen moeten ook nog leren kauwen. Ze moeten het stukje brood naar de zijkant in hun mond brengen, er op kauwen en het brood doorslikken. Het kan daarom helpen om het stukje brood al aan de zijkant in de mond aan te bieden.

De eerste hapjes