Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragen0 tot 1 jaarWaarom is het goed om borstvoeding te geven?

Waarom is het goed om borstvoeding te geven?

Moedermelk is de beste voeding voor je kind. In borstvoeding zit eigenlijk alles wat je baby nodig heeft. Ook past je lichaam automatisch de samenstelling van de melk aan zodat jouw kindje altijd de juiste bouwstoffen binnen krijgt.

Het geven van borstvoeding is ook goed voor de hechting en ontwikkeling van je kind. Dit komt door het huid-op-huidcontact dat jij of je partner heeft op deze speciale momenten.

Natuurlijke bescherming

Bijzonder is dat borstvoeding ook afweerstoffen bevat. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die borstvoeding krijgen minder vaak ziek zijn. Borstvoeding verkleint de kans op maag- en darminfecties, infectieziektes en allergische aandoeningen. Op de lange termijn hebben kinderen die borstvoeding hebben gekregen ook een lager risico op overgewicht en astma.

Borstvoeding heeft ook voordelen voor moeders. Zo vermindert borstvoeding geven de kans op diabetes, reuma en een hoge bloeddruk.

Hoe lang kan ik borstvoeding geven?

Wij volgen hierin het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO):

  • De eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding
  • Vanaf 4 maanden kan er gestart worden met het introduceren van vaste voeding
  • Tot 2 jaar vaste voeding en borstvoeding combineren

Een baby profiteert het meeste van borstvoeding in de eerste 6 maanden. Hoe langer jouw baby borstvoeding krijgt, hoe meer hij profiteert van de voordelen hiervan.

Miniserie borstvoeding

Het Voedingscentrum heeft een miniserie borstvoeding gemaakt. Bekijk hieronder de eerste twee delen.

Vragen over borstvoeding

Heb jij vragen over borstvoeding? Stel ze dan tijdens een van de afspraken op het consultatiebureau of bel ons via 088 639 2051. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur. Je kan jouw vraag ook stellen op de ouderchat.

Download ‘Hulp bij borstvoeding’

Download ‘Borstvoeding en werk’