Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragenWat doet het team Infectieziektebestrijding?

Wat doet het team Infectieziektebestrijding?

Onze afdeling bestaat uit artsen, verpleegkundigen, deskundigen infectiepreventie en anderen. Dagelijks werken we samen om infectieziekten in de regio West-Brabant te voorkomen, op te sporen en te bestrijden.  

Sommige infectieziekten moeten door artsen en laboratoria gemeld worden aan de GGD. Dit is vastgelegd in de wet. Onze afdeling gaat na waar de infectieziekte opgelopen is (bron onderzoek). En wie er mogelijk risico heeft gelopen om ook ziek te worden (contactonderzoek).

Om verspreiding van de ziekte tegen te gaan moeten er misschien maatregelen genomen worden. Dit kan bijvoorbeeld door contacten van de patiënt/zieke te vaccineren. Ook uitbraken in instellingen (zoals verpleeghuizen of scholen) moeten gemeld worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld schurft bij bewoners van een verpleeghuis, of diarree bij kinderen op een kinderdagverblijf. Onze afdeling adviseert het personeel van instellingen bij het bestrijden van een uitbraak. Als het nodig is, nemen wij de coördinatie over. Op deze manier sporen we infectieziekten op en voorkomen we verspreiding.

Het is belangrijk om te voorkómen dat een infectieziekte optreedt (preventie). Wij geven hierover adviezen aan bijvoorbeeld scholen, instellingen en gemeenten. Ook hebben we verschillende projecten met als doel inwoners van onze regio te beschermen tegen infectieziekten.
Daarnaast voeren we wetenschappelijk onderzoek uit t om meer kennis te krijgen over infectieziekten en hoe vaak deze vóórkomen in de regio.