Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragen0 tot 1 jaarWat is een BCG-vaccinatie?

Wat is een BCG-vaccinatie?

BCG-vaccinatie, tegen tuberculose, wordt zo snel mogelijk na de geboorte aangeboden aan kinderen met 1 of beide ouders afkomstig uit een land met een TBC-incidentie >50/100.000, tenzij er een contra-indicatie bestaat.  Het is een vrijwillige vaccinatie.

Bij de BCG-vaccinatie worden verzwakte tuberculose-bacteriën in de huid van de linker bovenarm geïnjecteerd. Op de plaats van de vaccinatie kan na 6-12 weken een zweertje ontstaan. Er kan wat vocht of pus uit het zweertje komen. Het zweertje mag niet afgedekt worden, er mag geen crème op gemeerd worden; hooguit mag een droog gaasje erop indien er veel pus/bloed uitkomt. Wassen onder de douche of in bad blijft mogelijk, zonder gaasje. Als het zweertje geneest, ontstaat er een klein litteken. Binnen ongeveer 8 weken na de vaccinatie is de afweer opgebouwd.

Vervroeging BCG-vaccinatie per 1 april 2022

  • Door de invoering van de SCID-test is het nu mogelijk om te vaccineren vanaf 6 weken na de geboorte.
  • De BCG-vaccinatie wordt gegeven tot de leeftijd van maximaal 12 jaar.
  • Deze vaccinatie geeft geen 100% bescherming tegen het ontwikkelen van de ziekte tuberculose. Het beschermt wel tegen de eerste (mogelijke ernstige) gevolgen van tuberculose ziekte.

Aan de BCG-vaccinatie kan een tuberculinehuidtest (Mantouxtest / THT) voorafgaan, mocht u eerder op reis zijn geweest.
Een andere risicogroep waarbij BCG-vaccinatie overwogen kan worden, zijn personen die regelmatig of langer dan 3 maanden naar een land gaan waar veel tbc voorkomt (zie ook Tuberculose en reizen).

Wie krijgt een uitnodiging voor BCG-vaccinatie?

Van de gemeente krijgt GGD West Brabant je persoonsgegevens. De afd. TBC van GGD stuurt een uitnodiging met een afspraak voor de vaccinatie van je kind. Deze uitnodiging krijg je in de eerste maanden na de geboorte. Heb je geen uitnodiging ontvangen? En denkt je dat je kind wel een vaccinatie zou moeten krijgen? Bel of mail dan naar de afdeling TBC.
Voordat je ons belt, houd het BSN-nummer bij de hand.

Contact

De afdeling tuberculosebestrijding is per e-mail bereikbaar via TBCBreda@ggdwestbrabant.nl.

Buiten kantoortijd kun je bellen met 088-6392000. Dit nummer is uitsluitend voor meldingen, intercollegiaal overleg voor professionals en spoedeisende vragen over infectieziekten die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.