Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragen0 tot 1 jaarWelke bijwerkingen kan mijn kind van een vaccinatie krijgen?

Welke bijwerkingen kan mijn kind van een vaccinatie krijgen?

Wat zijn bijwerkingen eigenlijk?

Een bijwerking is een ongewenst effect van een vaccin. De meeste bijwerkingen van vaccinaties zijn een gevolg van de afweerreactie van het lichaam. Dat is de bedoeling en betekent dat de vaccinatie zijn werk doet.

Meestal zijn bijwerkingen van vaccinaties niet ernstig. Ze ontstaan vaak op de dag van de vaccinatie en gaan doorgaans binnen enkele dagen vanzelf over. Een uitzondering is de vaccinatie tegen de bof, mazelen en rode hond (BMR). Bij de BMR vaccinatie ontstaan eventuele bijwerkingen 5 tot 12 dagen nadat de vaccinatie gegeven is.

Veelvoorkomende bijwerkingen

  • Slaperigheid
  • Lichte koorts
  • Niet helemaal lekker voelen
  • Roodheid en gezwollenheid van de prikplek. Een enkele keer kan een hele bovenarm of bovenbeen rood en gezwollen raken, dit gaat vanzelf weer over.
  • Koortsstuip: heel soms (1 op de 5000 kinderen) komt na een vaccinatie een koortsstuip voor. Het ziet er eng uit en je kan er als ouder flink van schrikken. Meestal gaan koortsstuipen vanzelf weer over en zijn ze onschuldig. Er is een kleine kans op herhaling bij een volgende vaccinatie.

Toch twijfels?

Maak jij je zorgen over de bijwerkingen na een vaccinatie? Bel ons via 088 639 2051. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur.

Zijn de bijwerkingen ernstig? Neem dan contact op met je huisarts.