Overslaan en naar de inhoud gaan

Mpox-vaccinatie bij de GGD

In mei begint de GGD weer met vaccineren tegen mpox. Iedereen met verhoogd risico op mpox kan een afspraak maken om deze vaccinatie te krijgen. De vaccinatie tegen mpox is bedoeld om infecties en verspreiding van het mpox-virus zoveel mogelijk te voorkomen.

Voor wie is de mpox-vaccinatie?

De vaccinatie tegen mpox wordt gegeven aan homoseksuele en biseksuele mannen en andere mannen die seks hebben met mannen en trans personen, die een verhoogd risico hebben op mpox.

Ben jij een man die seks heeft met mannen of ben je trans persoon? Dan kun je een afspraak maken bij de GGD voor vaccinatie als één van onderstaande dingen voor jou geldt:

  • Je gebruikt PrEP om hiv te voorkomen, of je staat hiervoor op de wachtlijst
  • Je had het afgelopen jaar met meer dan 10 mensen seks
  • Je hebt seks op sekslocaties of seksfeesten
  • Je doet aan groepsseks
  • Je hebt hiv en bij je controles word je op hepatitis C getest.

Geldt één van bovenstaande voor jou? Maak dan een afspraak voor je vaccinatie tegen mpox.

Afspraak maken

Bij de GGD West-Brabant kun je telefonisch een afspraak maken voor een mpox-vaccinatie. Het is op dit moment alleen nog mogelijk om een tweede mpox vaccinatie te krijgen. Voor deze tweede vaccinatie kun je nog tot 1 oktober terecht bij GGD West-Brabant. Neem telefonisch contact op voor het maken van een afspraak.

085-0785940  

 

 

Al gevaccineerd?

  • Ben je al volledig gevaccineerd tegen mpox? Dan is een nieuwe vaccinatie niet nodig.
  • Heb je één van de prikken al wel gehad, maar de tweede nog niet? Dan kun je hiervoor nog een afspraak maken. Eén prik is voldoende bij mensen die in het verleden de pokkenvaccinatie hebben gekregen welke werd gegeven aan zuigelingen tot 1974.
  • Ben je vorig jaar uitgenodigd om je te vaccineren maar ben je niet gegaan? Ook dan kun je nu een afspraak maken voor vaccinatie als je binnen de huidige criteria valt.

Hoe werkt het vaccin?

Geen enkel vaccin biedt 100% bescherming. Ook dit vaccin niet. En het duurt 6 weken voordat het vaccin helemaal werkt. Daarom blijft het, ook als je gevaccineerd bent, belangrijk om je te laten testen als je klachten hebt.

Waarom nu vaccineren?

Op dit moment zijn er nauwelijks nieuwe gevallen van mpox in Nederland. Ook in de rest van Europa komt nog maar weinig mpox voor. Wel zijn er wereldwijd zo nu en dan oplevingen van het virus, zoals laatst in Parijs. Het virus kan dus weer terugkomen. Het aantal beschikbare vaccins is nog altijd beperkt en de nieuwe vaccinatiecampagne stopt dan ook aan het eind van 2023. Daarom is nu het moment om je te laten vaccineren als je dat wil.

Meer informatie

Kijk op Mpox | Man tot Man voor meer informatie over mpox en de vaccinatie. Twijfel je of de vaccinatie bedoeld is voor jou? Gebruik de mpox-vaccinatietool op Man tot Man vanaf 8 mei voor advies en begeleiding.

Liever persoonlijk advies? Je kunt ook bellen met de Aids Soa Infolijn: 0900-2042040, of bellen met GGD West-Brabant: ☎ 085-0785940. Dit nummer is op werkdagen te bereiken van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.

Ben je een (zorg)professional?

Bekijk dan de informatie voor huisartsen.