Overslaan en naar de inhoud gaan
ProfessionalHuisartsen en specialistenMpox informatie voor huisartsen
Publicatiedatum: 06-10-2022 om 10:35 uur
Laatste update: 08-05-2023 om 10:24 uur

Mpox: informatie voor huisartsen

GGD West-Brabant verzorgt op dit moment nog steeds bemonsteringen van mensen die mogelijk mpox hebben en de vaccinatie voor mensen die een hoog risico lopen op mpox.

Hieronder vindt u de criteria waaronder u mensen kunt aanmelden voor bemonsteren en vaccineren. Wij zijn bereikbaar op onderstaande telefoonnummers bij twijfel en voor overleg. Mpox is een meldingsplichtige ziekte groep b1: dit betekent dat het vaststellen van mpox door behandelend artsen of laboratoria niet meer direct bij de GGD gemeld dient te worden, maar zo snel mogelijk binnen reguliere werktijden; in de praktijk de eerstvolgende werkdag.

Testindicaties GGD

De GGD test mensen met passende klachten (huidlaesies passend bij mpox of klachten passend bij een proctitis) die:

  • contact hebben gehad met (materiaal van) iemand met mpox;
  • man zijn en seks hebben met mannen;
  • een mannelijke partner hebben die seks heeft met mannen;
  • seksuele contacten hadden in de 3 weken voor het ontstaan van klachten.

Heeft uw patiënt klachten en is er een seksueel risico? Neem dan contact op met de afdeling seksuele gezondheid via de intercollegiale overleglijn: ☎ 085 078 59 40. Dit nummer is op werkdagen te bereiken van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.

Wilt u overleggen over een zorgverlener of iemand buiten bovengenoemde doelgroepen valt? Neem dan contact op met de afdeling algemene infectieziektebestrijding: ☎ 088 639 28 94. Dit nummer is op werkdagen te bereiken van 8.30 tot 17.00 uur. 

Diagnostiek door huisarts

Een persoon die klachten heeft en buiten de testindicaties van de GGD valt, verwijzen wij naar de eigen huisarts. Het risico op mpox in deze groep is klein. Het is mogelijk om als huisarts zelf diagnostiek naar mpox in te zetten bij een patiënt met klachten. U kunt dan ook andere verwekkers mee testen, zoals varicella zoster, herpes simplex, molluscum contagiosum, soa’s, of bijvoorbeeld een kweek afnemen bij een beeld van een bacteriële (super)infectie. Indien gewenst kunnen wij u hierin adviseren. Actuele informatie over afname is terug te vinden op de website van de NHG en in de LCI-richtlijn

LET OP:  Monkeypox is een groep-B1 meldingsplichtige infectieziekte. Meld een bevestigd geval bij de GGD. Waarschijnlijke gevallen hoeven niet meer gemeld te worden. Bel hiervoor met onze afdeling infectieziektebestrijding via ☎ 088 639 28 94.

Mpox-vaccinatie

Voor de actuele informatie omtrent mpox-vaccinatie verwijzen we u naar de pagina Mpox vaccinatie

    Meer informatie

    Voor professionals:

    Publieksinformatie:

    Contactinformatie 

    GGD West-Brabant:

    • Team infectieziektebestrijding: ☎ 088 639 28 94. Dit nummer is op werkdagen te bereiken van 8.30 tot 17.00 uur.
    • TeamSeksueleGezondheid (voor intercollegiaal overleg): ☎ 085 078 59 40. Dit nummer is op werkdagen te bereiken van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.