Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen over tuberculose

 • Bericht van de vreemdelingendienst (IND) over TBC onderzoek ontvangen?

  Heb je van de immigratie- en naturalisatiedienst (IND) bericht ontvangen over een controle op tuberculose? Kijk dan eerst op de website van het RIVM of dit nodig is. Een tuberculoseonderzoek geldt namelijk niet voor iedereen.

  Kom je in aanmerking voor een Tuberculose onderzoek? Maak dan een afspraak.

 • Oproep voor contactonderzoek ontvangen?

  Heb je een brief ontvangen voor een contactonderzoek? Kom altijd naar je afspraak!
  Door mee te doen aan het onderzoek weet je of de tuberculose bacterie in je lichaam aanwezig is. We kunnen dan de ziekte tuberculose voorkomen.

 • Reizen en tuberculose

  Als je op vakantie gaat naar landen in Oost-Europa, Afrika, Azië of Midden-of Zuid-Amerika (risicolanden tuberculose), neem dan voor vertrek contact op met het team Tuberculosebestrijding als je:

  • door ziekte of door het gebruik van medicijnen een verminderde weerstand heeft;
  • één maand of langer gaat werken of verblijven in een ziekenhuis, een gevangenis of een instelling voor daklozen, verslaafden, vluchtelingen of hiv-geïnfecteerden;
   langer dan drie maanden in deze gebieden gaat verblijven. Dit geldt ook voor regelmatige korte reizen binnen één jaar, die samen langer zijn dan drie maanden of
  • regelmatig met kinderen jonger dan vijf jaar reist die niet met BCG zijn gevaccineerd én je verwacht dat het kind vóór de leeftijd van vijf jaar in totaal minstens drie maanden in deze gebieden zal verblijven.

  Heb je het advies van de GGD gekregen om je na je reis te laten controleren, dan kun je twee maanden na je reis contact met de GGD opnemen.

 • Op welke locaties kan ik terecht?

  Doornboslaan Breda

  Diensten: Mantoux zetten, Mantoux aflezen, Sputum afname, BCG zetten, longfoto's maken, IGRA prikken, reisadvies, spreekuur arts en verpleegkundige.

  Ga naar de locatiepagina

 • Hoe behandelt en begeleidt de GGD bij TBC?

  • Met bron en contactonderzoek.
   Heeft de patiënt de ziekte tuberculose? Dan maakt de GGD samen met de patiënt een overzicht van mensen met wie hij of zij contact heeft. De contactpersonen worden dan uitgenodigd voor een onderzoek.

  Heeft de patiënt een tbc-infectie waarvan de bron onbekend is? Dan probeert de GGD uit te zoeken hoe patiënt de tuberculose bacterie infectie kreeg. Dit wordt bronopsporing genoemd.

  • Behandelen van patiënten met tbc
   Onze tuberculose-artsen behandelen mensen die de ziekte tbc hebben, of besmet zijn met de tuberculose bacterie. De behandeling van de ziekte tbc duurt minimaal een half jaar.
  • Begeleiden van patiënten met tbc
   Onze verpleegkundigen tuberculosebestrijding begeleiden tuberculosepatiënten. Zij begeleiden ook mensen die geïnfecteerd zijn met de tuberculose bacterie. De verpleegkundige geeft uitleg over het juiste gebruik van de medicijnen. Ze helpt ook bij het omgaan met de ziekte. Onze verpleegkundige begeleidt ook de patiënt wanneer deze onder behandeling is van een longarts of andere specialist.
 • Wordt onderzoek vergoed door mijn zorgverzekeraar?

  Wij brengen kosten voor onderzoek naar tbc in rekening bij je zorgverzekering. Dit gebeurt alleen als vervolgonderzoek nodig is bij verdenking van een tuberculose(infectie). Wij houden ons daarbij aan de bedragen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het hangt van jouw verzekering af of je deze kosten zelf moet betalen of dat ze van jouw eigen risico afgaan. Neem daarom voor meer informatie contact op met jouw zorgverzekeraar, of lees jouw polis hierop na.

 • Wat is een BCG-vaccinatie?

  BCG-vaccinatie, tegen tuberculose, wordt zo snel mogelijk na de geboorte aangeboden aan kinderen met 1 of beide ouders afkomstig uit een land met een TBC-incidentie >50/100.000, tenzij er een contra-indicatie bestaat.  Het is een vrijwillige vaccinatie.

  Bij de BCG-vaccinatie worden verzwakte tuberculose-bacteriën in de huid van de linker bovenarm geïnjecteerd. Op de plaats van de vaccinatie kan na 6-12 weken een zweertje ontstaan. Er kan wat vocht of pus uit het zweertje komen. Het zweertje mag niet afgedekt worden, er mag geen crème op gemeerd worden; hooguit mag een droog gaasje erop indien er veel pus/bloed uitkomt. Wassen onder de douche of in bad blijft mogelijk, zonder gaasje. Als het zweertje geneest, ontstaat er een klein litteken. Binnen ongeveer 8 weken na de vaccinatie is de afweer opgebouwd.

  Vervroeging BCG-vaccinatie per 1 april 2022

  • Door de invoering van de SCID-test is het nu mogelijk om te vaccineren vanaf 6 weken na de geboorte.
  • De BCG-vaccinatie wordt gegeven tot de leeftijd van maximaal 12 jaar.
  • Deze vaccinatie geeft geen 100% bescherming tegen het ontwikkelen van de ziekte tuberculose. Het beschermt wel tegen de eerste (mogelijke ernstige) gevolgen van tuberculose ziekte.

  Aan de BCG-vaccinatie kan een tuberculinehuidtest (Mantouxtest / THT) voorafgaan, mocht u eerder op reis zijn geweest.
  Een andere risicogroep waarbij BCG-vaccinatie overwogen kan worden, zijn personen die regelmatig of langer dan 3 maanden naar een land gaan waar veel tbc voorkomt (zie ook Tuberculose en reizen).

  Wie krijgt een uitnodiging voor BCG-vaccinatie?

  Van de gemeente krijgt GGD West Brabant je persoonsgegevens. De afd. TBC van GGD stuurt een uitnodiging met een afspraak voor de vaccinatie van je kind. Deze uitnodiging krijg je in de eerste maanden na de geboorte. Heb je geen uitnodiging ontvangen? En denkt je dat je kind wel een vaccinatie zou moeten krijgen? Mail dan naar de afdeling TBC.

  Contact

  De afdeling tuberculosebestrijding is per e-mail bereikbaar via TBCBreda@ggdwestbrabant.nl.

  Buiten kantoortijd kun je bellen met 088-6392000. Dit nummer is uitsluitend voor meldingen, intercollegiaal overleg voor professionals en spoedeisende vragen over infectieziekten die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.

 • Heb je nog vragen?

  De afdeling TBC is per e-mail bereikbaar via tbcbreda@ggdwestbrabant.nl.

 • Wat kost tuberculose onderzoek?

  Tarieven 2024

  Product Prijs
  Mantoux € 38,00
  IGRA € 84,00
  BCG € 50,00
  Röntgen € 58,00
  Kopie verklaring € 9,00
  Kopie rapport € 38,00
  Print foto/kopie CD € 26,50
  Medisch rapport opgevraagd door bedrijfsarts/advocaat etc.
  Tarief arts € 194,50
  Tarief secretariaat
  € 92,00