Overslaan en naar de inhoud gaan

Mpox (voorheen: monkeypox of apenpokken)

Mpox is een ziekte die vooral voorkomt in West-Afrika en Midden-Afrika. In het voorjaar van 2022 werd de ziekte bij mensen in Europa vastgesteld die geen directe link met de gebieden in Afrika hadden. De ziekte verspreidde zich daarna door Europa, Noord-Amerika en andere gebieden waar de ziekte van oorsprong niet voorkomt. Na een piek in de zomer van 2022, nam het aantal meldingen in het najaar van 2022 sterk af.

Verspreiding

Mpox is matig besmettelijk, het verspreidt zich in het algemeen niet zo snel. Tot nu toe komt mpox voornamelijk voor bij mannen die seks hebben met mannen. Het mpox-virus wordt overgebracht door intiem contact, zoals zoenen, vrijen en seks met iemand die besmet is. Heel soms wordt het virus overgebracht via besmet materiaal (bijvoorbeeld beddengoed). Het virus kan binnendringen via de slijmvliezen en kleine wondjes/scheurtjes in de huid. Mogelijk kan het virus zich ook verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond-keelholte, hoewel deze kans momenteel als laag wordt ingeschat. Iemand kan ook al besmettelijk zijn voordat er klachten zijn ontstaan.

Meestal niet gevaarlijk

Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf.

Wat moet je doen bij vermoeden van besmetting?

Denk je mpox te hebben op dit moment?

Check op Mpox | Man tot Man of jouw klachten overeen komen met mpox-symptomen.
Denk je dat je mpox zou kunnen hebben, blijf dan thuis in isolatie en neem contact op met de GGD ☎ 085-0785940. Dit nummer is op werkdagen te bereiken van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.

Testen op mpox

Mpox kun je aantonen met een test. De GGD voert die testen uit. Als de test positief is, volgt een bron- en contactonderzoek en soms vaccinatie van hoogrisico-contacten. Door snel te handelen bij klachten kunnen we samen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Blijkt uit de test dat je mpox hebt? Dan neemt de GGD contact met je op en krijg je adviezen over verdere maatregelen.

  Wat moet je doen als je in contact bent geweest met iemand die mpox heeft?

  Neem contact op met de GGD als je in contact bent geweest met iemand die mpox heeft. Onze medewerkers bespreken met je wat de vervolgstappen zijn.

  Meer informatie

  Is je vraag niet beantwoord? Bel dan onze GGD ☎ 085-0785940. Dit nummer is op werkdagen te bereiken van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.

  Ben je een (zorg)professional?

  Bekijk dan de informatie voor huisartsen.