Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersVaccinerenVaccinaties HPV jongvolwassenen 19 t/m 26 jaar
Publicatiedatum: 10-01-2023 om 07:56 uur
Laatste update: 18-04-2023 om 16:31 uur

Vaccinaties HPV voor jongvolwassenen

Ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en heb je nog geen HPV-vaccinaties gehad? Je krijgt tijdens de éénmalige inhaalcampagne in 2023 de mogelijkheid je kosteloos te laten vaccineren. Van week 2 tot en met week 6 van 2023 krijgt iedereen die in aanmerking komt voor de gratis vaccinatie een uitnodiging thuis gestuurd.

Ben je geboren tussen 2004 en 2013?

Ga dan naar de pagina over HPV-vaccinaties voor jeugd

Jongvolwassenen van 19 t/m 26 jaar die zich tegen HPV willen beschermen, kunnen vanaf week 2 via www.hpvafspraak.nl zelf een afspraak plannen bij de GGD. Voor een goede en langdurige bescherming zijn twee vaccinaties nodig, met een half jaar ertussen.

Vrije inloop

Jongvolwassenen geboren tussen 1996 en 2003 kunnen vrij binnenlopen op drie priklocaties van GGD West-Brabant om een vaccinatie te halen:

Heerbaan 190 in Breda;
Heilig Hartplein 28 in Roosendaal;
Jacob Obrechtlaan 5, Bergen op Zoom.

Op de locatie-pagina’s vind je de actuele openingstijden.

Meer weten over HPV?

Acht op de tien mensen raken in hun leven besmet met HPV. Jaarlijks krijgen naar schatting 1.500 mensen in Nederland kanker door HPV. HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit is een virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. HPV kan kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. De overgrote meerderheid van deze gevallen kan worden voorkomen door vaccinatie.

Meer informatie over de HPV vaccinatie vind je op www.hpvkeuzehulp.nl

Hoe raak je besmet met HPV?

HPV is heel besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.

Bescherm jezelf en anderen

Als je je laat vaccineren, bescherm je jezelf én anderen tegen HPV. Het is geen 100% bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV. Voor een goede bescherming heb je 2 vaccinaties nodig met minimaal 5 maanden ertussen.

De vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma dat wordt gecoördineerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het vaccin wordt sinds 2010 in het Nederlandse vaccinatieprogramma gebruikt.

Hoe haal ik een vaccinatie?

Wil je deze vaccinatie halen dan kun je hiervoor zelf een afspraak maken via www.hpvafspraak.nl.

Lukt het niet om online een afspraak te maken, of maak je liever telefonisch een afspraak? Bel dan naar 0800-1608. Het landelijk telefoonnummer is op werkdagen geopend van 9.00-17.00 uur.

De HPV-vaccinaties zijn alleen in 2023 kosteloos beschikbaar.

Kan ik mijn afspraak verzetten of annuleren?

Ja, dat kan. Bel dan naar 0800-1608. Dit landelijk telefoonnummer is op werkdagen geopend van 09.00-17.00 uur.

Meer weten?

Wil je eerst meer weten om tot een goed geïnformeerde keuze te komen? Kijk dan op www.hpvkeuzehulp.nl. Anoniem chatten kan via www.jouwGGD.nl.