Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersVaccineren22 weken prik
Publicatiedatum: 05-08-2021 om 10:24 uur
Laatste update: 27-03-2024 om 21:09 uur

De 22 weken-prik, kinkhoest-vaccinatie voor zwangere vrouwen

Kinkhoest kan bij jonge baby’s ernstig verlopen. Ben je 22 weken of langer zwanger en woon je in het werkgebied van GGD West-Brabant? Dan kun je bij ons een gratis prik halen tegen kinkhoest en de griep.

Via het Ouderportaal Mijn Kind kun je je aanmelden voor de 22 weken prik en/of de griepprik. Log in met je DigiD. Als je bent ingelogd kun je een formulier ‘Vaccinaties tijdens de zwangerschap’ invullen. Na het invullen van het formulier plannen we een afspraak voor je in. Je krijgt een uitnodiging per e-mail of post toegestuurd. Heb je nog geen DigiD? Vraag een DigiD aan.

Video ‘Wat is kinkhoest?’

Waarom een prik tegen kinkhoest?

Baby’s krijgen in Nederland een prik tegen kinkhoest wanneer ze twee maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte. Om baby’s toch meteen te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week in de zwangerschap. De zwangere vrouw maakt na vaccinatie antistoffen aan, die antistoffen gaan via de navelstreng naar de baby. Baby’s zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte.

Je kunt je laten vaccineren vanaf 22 weken zwangerschap tot aan het eind van de zwangerschap. Maar wel geldt: hoe vroeger hoe beter.

Wie kan de gratis prik komen halen?

Als inwoner van West-Brabant kun je terecht bij GGD West-Brabant of TWB Jeugdgezondheidszorg voor een gratis prik tegen kinkhoest. Je kan de prik halen als je minimaal 22 weken zwanger bent.

Griepprik voor zwangeren

Ben je tussen 15 oktober 2023 en 1 maart 2024 minimaal 22 weken zwanger? Dan kun je naast de kinkhoestvaccinatie (22 wekenprik) ook voor de griepprik kiezen.

Veelgestelde vragen over de 22 weken prik

  • Heb je nog vragen?

    Neem dan telefonisch contact met ons op via 088 639 2051.

    Wij geven je graag antwoord en advies, zodat je de juiste keuze voor jezelf en je baby kunt maken.

  • Is de 22 wekenprik veilig?

    Het vaccin is veilig voor moeder en kind. Daar is onderzoek naar gedaan. Wel kun je bijwerkingen krijgen, net zoals bij andere inentingen. Bijvoorbeeld slaperigheid, hoofdpijn of pijn op de injectieplek.

    Combinatievaccin

    Het vaccin is een combinatievaccin. Het is de dkt- (difterie, kinkhoest en tetanus) vaccinatie. Deze beschermt ook tegen difterie en tetanus. Er bestaat geen los vaccin tegen kinkhoest.