Overslaan en naar de inhoud gaan

Mazelen

Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte. Mensen krijgen het door een virus. Door de dalende vaccinatiegraad neemt het risico op verspreiding toe. Gevaccineerde mensen en mensen die de ziekte al eerder hebben doorgemaakt zijn goed beschermd.

Mazelen in de media

In de media is op dit moment veel aandacht voor de ziekte mazelen in Europa en in Nederland. Zo is er op 14 maart 2024 een lokale uitbraak van mazelen in regio Brabant Zuid Oost bij ongevaccineerde kinderen gemeld.

In de regio West-Brabant is er op dit moment géén sprake van een mazelenuitbraak. De GGD West-Brabant is wel voorbereid op een eventuele uitbraak.

Vaccinatie tegen mazelen

In Nederland krijgen kinderen de vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. Kinderen van 14 maanden krijgen deze op het consultatiebureau. Als kinderen (bijna) 9 jaar zijn, krijgen ze een uitnodiging voor de vaccinatie bij de GGD. Niet iedereen kiest voor deze vaccinaties.

Als je kind ouder is dan 14 maanden en nog niet gevaccineerd, kan je alsnog de vaccinatie gratis krijgen vanuit het Rijksvaccinatieprogramma tot 18 jaar.
Wil je hierover advies, of wil je de vaccinatie alsnog? Dat kan. Neem contact op met de GGD via bedrijfsbureau.jgz@ggdwestbrabant.nl.

Vragen over vaccinatie voor kinderen jonger dan 14 maanden

De GGD ontvangt vragen over een vervroegde vaccinatie tegen mazelen voor kinderen tot 14 maanden. Omdat er op dit moment geen sprake van een landelijke mazelenuitbraak, is er nu geen reden voor een vervroegde vaccinatie tegen mazelen. Kinderen die in aanmerking komen voor het Rijksvaccinatieprogramma, ontvangen vanzelf een uitnodiging.

Heb je vragen?

Voor algemene vragen over mazelen, kijk je op de website van het RIVM.

Heb je vragen over de vaccinatie tegen mazelen voor je kind? Neem dan contact op met de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD via bedrijfsbureau.jgz@ggdwestbrabant.nl.