Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanneer kom je in aanmerking voor een SOA-test?

We hebben helaas niet voor iedereen plek bij de GGD. Kom je meer dan twee keer per jaar voor een zekerheidstest/periodieke controle? Of is er momenteel geen plaats? Dan verwijzen we je door naar je huisarts of een betrouwbare soa-thuistest.

Als er plaats is, kan je bij de GGD terecht wanneer je:

 • Jonger bent dan 25 jaar
 • Als man seks hebt met mannen (MSM)
 • Sekswerker bent
 • Afkomstig bent uit een land waar soa’s meer voorkomen
 • Soa-klachten hebt of gewaarschuwd bent voor een soa
 • Een partner hebt uit een hoogrisicogroep (soa-endemisch gebied, MSM)

Afspraak maken

Momenteel zijn er twee mogelijkheden voor het maken van een afspraak: telefonisch of online. Hieronder lees je hoe je een afspraak kunt maken.

SOA klachten of gewaarschuwd

Heb jij SOA gerelateerde klachten of ben je gewaarschuwd? Maak dan telefonisch een afspraak op ☎ 088 639 2798  (bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 13.00 en 16.30 uur).

De vraag naar soa testen is vaak hoger dan dat we kunnen aanbieden. Na het uitvragen van de klachten of waarschuwing kan het zijn dat wij je naar de huisarts verwijzen.

Zekerheidstest <25 jaar

Ben je jonger dan 25 jaar en wil je een afspraak maken voor een zekerheidstest? Dan kun je online een afspraak maken.

 • Dit kan enkel voor een zekerheidstest (geen klachten) of als je gewaarschuwd bent voor Chlamydia (sekscontact langer dan twee weken geleden) en er geen bloedafname nodig is.
 • Via de online afspraken module kun je een tijdstip kiezen om een thuistest op te halen.
 • Na het maken van de afspraak ontvang je via de e-mail of sms een link om een online vragenlijst in te vullen.
  Let op! Het is belangrijk dat deze vragenlijst minimaal 24 uur van tevoren ingevuld wordt, anders kan de thuistest niet worden opgehaald.
 • De thuistest kun je op het geplande tijdstip ophalen bij de receptie.
 • Zorg dat je je ID of rijbewijs mee hebt.

Wil je naast een soa-test ook in gesprek met een verpleegkundige? Maak dan de afspraak telefonisch via ☎ 088 639 2798 (bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 13.00 en 16.30 uur).

Periodieke controle (MSM)

Heb je als man seks met mannen en wil je een afspraak maken voor een periodieke controle? Dan kun je online een afspraak maken.

 • Dit kan enkel voor een zekerheidstest (geen klachten) of als je gewaarschuwd bent voor Chlamydia (sekscontact langer dan twee weken geleden).
 • Na het maken van de afspraak voor een periodieke controle krijg je een bevestiging sms met een link voor de online vragenlijst.
  Let op: Het is belangrijk dat deze vragenlijst minimaal 24u van tevoren ingevuld wordt, anders kan de afspraak niet doorgaan. Hiernaast vragen we je urine mee te nemen naar de afspraak.
 • Krijg je PrEP via de huisarts én is het op dit moment niet mogelijk om online een afspraak te maken? Neem dan telefonisch contact op ☎ 088 639 2798, bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 13:00 en 16:30 uur.

Sekswerkers

Iedere dinsdagochtend van 10.00-12.00 uur kun je binnenlopen op het inloopspreekuur voor sekswerkers bij de GGD in Breda. Een afspraak maken is hiervoor niet nodig. Neem gewoon plaats in de wachtkamer. Gratis en anoniem!

We zijn we iedere dinsdag bereikbaar van 10.00-16.00 uur via ☎ 06 23 08 24 39.

Wil je ons bereiken buiten bovenstaande bereikbaarheidsdienst, bel dan naar ☎ 088 639 2798, bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 13:00 en 16:30 uur.

Alternatieve testmogelijkheden

Wil of kan je echt niet naar de huisarts of GGD? Doe dan een betrouwbare soa-thuistest. Je kan hiervoor terecht bij:

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

 • Hoe lang duurt het voor de uitslag bekend is?

  De uitslag voor een soa-test duurt maximaal 10 dagen. Meestal zijn de resultaten sneller bekend.
  Afhankelijk van wat je in het consult hebt afgesproken, ontvang je een sms of e-mail met de uitslag.

 • Kan ik een soa-test krijgen als ik mijn menstruatie heb?

  Ja, je kunt een soa-test krijgen als je menstrueert. De test is gewoon betrouwbaar.
  Haal wel je tampon of menstruatie cup eruit voor je de test afneemt. Dit kan vlak voor je de test doet in de ruimte met toiletvoorziening.

 • Mag je seks hebben voor je soa-test?

  De soa-test is pas betrouwbaar wanneer je 14 dagen geen seks hebt gehad. Deze incubatieperiode geldt voor chlamydia en gonorroe. Wacht daarom 2 weken tot je een afspraak hebt. Als je klachten hebt of een waarschuwing van een vaste sekspartner kan je wel eerder terecht. Syfilis, hiv en hepatitis B kunnen een incubatieperiode van 3 maanden hebben. Je kan weer seks hebben nadat je een negatieve testuitslag binnen hebt.

 • Ik heb een positieve soa-test, hoe werkt een behandeling?

  Chlamydia, gonorroe en syfilis kunnen behandeld worden op de GGD. Welke behandeling je krijgt hangt af van de soort soa, de plek in het lichaam waar de soa gevonden is, je eigen medicatie en je allergieën. Dit kunnen tabletten of een injectie zijn.

  Bij een hiv en hepatitis B-besmetting word je doorverwezen naar een specialist in het ziekenhuis.

 • Waarom kan ik geen thuistest aanvragen?

  Je kunt alleen een thuistest aanvragen als je jonger dan 25 jaar bent, geen klachten hebt en niet gewaarschuwd bent voor gonorroe. Zijn er geen beschikbare plekken? Dan zitten we de komende 3 weken vol. Probeer het dan op een andere dag of bestel een thuistest via een van de aanbieders onder ‘alternatieve testmogelijkheden’.

 • Ik wil meer weten over soa-testen

  Kijk op de website van Soa Aids NL of Sense voor meer informatie over soa-testen.