Wanneer kom je in aanmerking voor een SOA-test?

We hebben helaas niet voor iedereen plek bij de GGD. Kom je meer dan twee keer per jaar voor een zekerheidstest/periodieke controle? Of is er momenteel geen plaats? Dan verwijzen we je door naar je huisarts of een betrouwbare soa-thuistest.

Als er plaats is, kan je bij de GGD terecht wanneer je:

 • Jonger bent dan 25 jaar
 • Als man seks hebt met mannen (MSM)
 • Sekswerker bent
 • Afkomstig bent uit een land waar soa’s meer voorkomen
 • Soa-klachten hebt of gewaarschuwd bent voor een soa
 • Een partner hebt uit een hoogrisicogroep (soa-endemisch gebied, MSM)

Afspraak maken

Momenteel zijn er twee mogelijkheden voor het maken van een afspraak: telefonisch of online. Hieronder lees je hoe je een afspraak kunt maken.

Let op: op de volgende data is onze afdeling niet bereikbaar

 • donderdag 1 december (hele dag)
 • dinsdag 13 december (middag)
 • woensdag 14 december (ochtend)

SOA klachten of gewaarschuwd

Heb jij SOA gerelateerde klachten of ben je gewaarschuwd? Maak dan telefonisch een afspraak op ☎ 088 368 76 00 (bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 13.00 en 16.30 uur).

De vraag naar soa testen is vaak hoger dan dat we kunnen aanbieden. Na het uitvragen van de klachten of waarschuwing kan het zijn dat wij je naar de huisarts verwijzen.

Zekerheidstest <25 jaar

Ben je jonger dan 25 jaar en wil je een afspraak maken voor een zekerheidstest? Dan kun je online een afspraak maken.

 • Dit kan enkel voor een zekerheidstest (geen klachten) of als je gewaarschuwd bent voor Chlamydia (sekscontact langer dan twee weken geleden) en er geen bloedafname nodig is.
 • Via de online afspraken module kun je een tijdstip kiezen om een thuistest op te halen.
 • Na het maken van de afspraak ontvang je via de e-mail of sms een link om een online vragenlijst in te vullen.
  Let op! Het is belangrijk dat deze vragenlijst minimaal 24 uur van tevoren ingevuld wordt, anders kan de thuistest niet worden opgehaald.
 • De thuistest kun je op het geplande tijdstip ophalen bij de receptie.
 • Zorg dat je je ID of rijbewijs mee hebt.

Wil je naast een soa-test ook in gesprek met een verpleegkundige? Maak dan de afspraak telefonisch via ☎ 088 368 76 00 (bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 13.00 en 16.30 uur).

Periodieke controle (MSM)

Heb je als man seks met mannen en wil je een afspraak maken voor een periodieke controle? Dan kun je online een afspraak maken.

 • Dit kan enkel voor een zekerheidstest (geen klachten) of als je gewaarschuwd bent voor Chlamydia (sekscontact langer dan twee weken geleden).
 • Na het maken van de afspraak voor een periodieke controle krijg je een bevestiging sms met een link voor de online vragenlijst.
  Let op: Het is belangrijk dat deze vragenlijst minimaal 24u van tevoren ingevuld wordt, anders kan de afspraak niet doorgaan. Hiernaast vragen we je urine mee te nemen naar de afspraak.

Sekswerkers

Iedere dinsdagochtend van 10.00-12.30 kun je binnenlopen op het inloopspreekuur voor sekswerkers bij de GGD in Breda. Een afspraak maken is hiervoor niet nodig. Neem gewoon plaats in de wachtkamer. Gratis en anoniem!

We zijn we iedere dinsdag bereikbaar van 10.00-16.00 uur via ☎ 06 23 08 24 39.

Wil je ons bereiken buiten bovenstaande bereikbaarheidsdienst, bel dan naar ☎ 088 368 76 00, bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 13:00 en 16:30 uur.

Alternatieve testmogelijkheden

Wil of kan je echt niet naar de huisarts of GGD? Doe dan een betrouwbare soa-thuistest. Je kan hiervoor terecht bij:

 • Liever een thuistest?

  Let op! I.v.m. het Coronavirus is het op dit moment niet mogelijk om een thuistest op te halen. Je leest het op de website als dit weer mogelijk is.

 • Hoe verloopt het onderzoek?

  Een soa-test bij het Centrum Seksuele Gezondheid begint met een vraaggesprek over je seksleven en over eventuele symptomen van soa’s en hiv. Hiermee stelt de arts of verpleegkundige vast welke risico’s je hebt gelopen en welke testen nodig zijn. Sommige mensen kunnen na een chlamydia- en gonorroe test de GGD verlaten; anderen krijgen een lichamelijk onderzoek en/of bloedafname of behandeling.

  Ook als je gewaarschuwd bent door een sekspartner, kan het soa-onderzoek zich richten op andere soa's. Zo nodig krijg je snel behandeling en advies hoe je je sekspartners kunt waarschuwen. Als je nog niet gevaccineerd bent tegen hepatitis B is soms een hepatitis B-test nodig.

  Binnen tien dagen zijn de uitslagen bekend en krijg je hierover een sms of e-mailbericht van ons Voor de kosten van het onderzoek en eventuele behandelingen hoef je niet te betalen.

  Op zoek naar meer informatie?

  Wil je meer informatie over de soa-test? Kijk dan op de website van Soa Aids Nederland.

 • Bij welke locaties kan ik terecht?

  Voor een afspraak kun je terecht bij