Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsAandacht voor mentale gezondheid van jongeren

Aandacht voor mentale gezondheid van jongeren

Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Het is goed om te zien dat Nederland zich inzet voor de mentale gezondheid. Ook nu met de Week van de Mentale Gezondheid. Tijdens deze week van 3 t/m 6 juni is er aandacht voor jongeren die worstelen met mentale klachten.

Hey het is oké

De campagne “Hey het is oké” speelt een belangrijke rol door aandacht te vragen voor het normaliseren van gesprekken over mentale gezondheid. De boodschap is: Praten lucht op als je je niet oké voelt. Begin het gesprek op jouw manier.

Gezien, gehoord en gesteund (3G) aanpak

Het is essentieel om een open gesprek over mentale gezondheid te bevorderen, zowel voor jongeren als voor degenen die hen begeleiden. In een podcast gaan Petra en Ans in op het belang daarvan en laten ze zien hoe de 3G-aanpak: Gezien, Gehoord en Gesteund daarin helpt. “Vroege signalering en succesvolle begeleiding voorkomen een hoop problemen. Soms is het ook een kwestie van gewoon je hart kunnen luchten. Want als je alles altijd opkropt dan wordt het vanzelf een groot probleem” aldus Petra, Jeugdverpleegkundige bij GGD West-Brabant.

Uitrol op 14 scholen

Het is bemoedigend om te zien dat scholen zo betrokken zijn bij het verbeteren van de mentale gezondheid van leerlingen. De 3G-aanpak is inmiddels uitgerold op 14 scholen in de gemeenten Breda, Etten-Leur, Oosterhout en Zundert. “We blijven in gesprek welke initiatieven helpen om de mentale gezondheid van leerlingen te verbeteren.” voegt Ans, adviseur Preventie en Gezondheid, toe.

Podcast

Ans en Petra zetten zich in om het voor jongeren steeds normaler te maken om te praten over hun mentale gezondheid. Benieuwd naar hun verhaal? Zij maakten een podcast over mentale gezondheid.

Luister de podcast

Deze podcast is onderdeel van de serie ‘Alleen ben je sneller, samen kom je verder’, een podcastserie van GGD Hart van Brabant en GGD West-Brabant. Luister en ontdek hoe GGD-medewerkers en samenwerkingspartners werken aan een toekomst waarin gezondheid prioriteit nummer één is.

Mentale gezondheid
Ans van der Borst en Petra Lemckert gaan in gesprek met Theo Verbruggen over hoe zij gezond gewoon maken.

“Wij maken het voor jongeren steeds normaler om te praten over hun mentale gezondheid.”- Petra.

Luister deze podcast via je favoriete podcast app:
Luister op SpotifySpotify Luister op Apple PodcastApple Luister op YouTube MusicYouTube
Deel het artikel