Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsEnergiearmoede, binnenmilieu en gezondheid in West-Brabant

Energiearmoede, binnenmilieu en gezondheid in West-Brabant

Recent verscheen een artikel in het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen waarin we in West-Brabant de samenhang hebben onderzocht tussen energiearmoede, binnenmilieu en gezondheid. Energiearmoede hangt samen met zowel de fysieke, als de mentale en sociale gezondheid. Een ongezond binnenmilieu: vocht, schimmel en/of gebrekkige ventilatie in de woning verklaart deels deze samenhang. Huurders van woningcorporaties vormen een risicogroep. Zij hebben meer te maken met energiearmoede en bij hen speelt het ongezonde binnenmilieu een grotere rol in de samenhang met de gezondheid, terwijl zij afhankelijk zijn van de woningcorporatie in het energiezuiniger maken van hun huis.

Vervolgonderzoek AWGL

Samen met team Gezondheid, milieu en veiligheid en met steun van de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving zijn we vervolgens in West-Brabant aan de slag gegaan met onderzoek naar verbeteringen in preventiepraktijk en beleid. We werkten nauw samen met 22 ervaringsdeskundige inwoners. Samen met hen ontwikkelden we een infokaart met financieel haalbare adviezen over schone lucht in huis. Verder zijn beleidsmedewerkers energietransitie en duurzaamheid van een aantal gemeenten in West-Brabant, een woningcorporatie en energieklussers van Energiebox bevraagd. Energiebox werkt in 6 gemeenten in West-Brabant en levert energieklussers die bij mensen in energiearmoede helpen om het huis energiezuiniger te maken. We onderzochten hoe je een gezond binnenmilieu kunt verbinden aan praktijk en beleid van gemeenten, woningcorporaties en energieklussers. We hebben daarvoor adviezen ontwikkeld en kernboodschappen opgesteld.

De infokaart en de adviezen zijn landelijk getoetst in een webinar voor de Atlas leefomgeving, waarbij naast allerlei gemeenten, ook Rivm en Ministeries aanwezig waren. We gaan nog een webinar houden voor de Academie Groene Huisvesters van Aedes, zodat we woningcorporaties bereiken.

In West-Brabant presenteerden we de onderzoeksresultaten aan de zes gemeenten die werken met energieklussers van Energiebox. We hebben de trainingen en materialen van de energieklussers aangevuld, zodat er meer aandacht is voor het gezonde binnenmilieu. De  infokaart gaat toegepast worden door de zes gemeenten bij het bezoek van de energieklussers aan mensen in energiearmoede.

Meer lezen? Het gehele rapport en de infokaart vind je hier.

Deel het artikel

Gerelateerd nieuws

Het Leefstijlloket wordt positief ontvangen door patiënten en artsen

Preventie & gezondheid
Patiënten die graag aan de slag willen met hun leefstijl kunnen sinds januari 2024 worden doorverwezen naar het...
2 personen staan links en rechts van een banner met daar op de tekst 'Leeftstijlloket'

Grote interesse voor stimuleringsregelingen Gezonde School

Gezonde school
Scholen in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo konden dit voorjaar één of me...
5 jongeren staan te praten op school.

Aandacht voor mentale gezondheid van jongeren

Preventie & gezondheid
Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Het is goed om te zien dat...