Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsHistorisch moment: GGD West-Brabant neemt laatste test op corona af

Historisch moment: GGD West-Brabant neemt laatste test op corona af.

GGD West-Brabant stopt na vandaag met het testen op corona. Donderdag 16 maart testten we de laatste klant in Roosendaal en vrijdag 17 maart in Breda. Daarmee komt na drie jaar een einde aan het testen op corona door de GGD.

Proceseigenaar Esther Stiefelhagen: “We sluiten een heel bijzonder tijdperk af. Hoewel het einde van de pandemie een heuglijk moment is, pinken we ook een traantje weg. Want wat hebben we samen hard gewerkt om alle klanten in onze regio binnen acceptabele tijden te testen!” Er is taart voor de laatste medewerkers. Om dit historische moment niet zomaar voorbij te laten gaan.

Recordaantallen

In maart 2020 startte de GGD incidenteel met testen in de regio. Al snel volgen teststraten voor alle inwoners en stijgen de aantallen tot ongekende hoogte. “In totaal zijn 1.144.616 klanten getest”, vervolgt Esther. “Met een piek op 3 maart 2022: op die dag testten we 5.152 klanten! Dit aantal ging voorbij aan al onze voorspellingen.”

Locaties

GGD West-Brabant werkte met 12 teststraten1. 29 dagcoördinatoren hielden zich dagelijks – in wisselende diensten – bezig met de organisatie op de locaties. Sommige locaties werden twee keer opgebouwd en weer afgebroken. Ook kreeg de GGD veel hulp; van het Rode Kruis, de landelijke testpoule en militairen. “Het was een uitdaging om iedereen aan onze strenge kwaliteitsnormen te laten voldoen. Maar het is gelukt! Dankzij de inspanningen van het GGD-opleidingsteam.”

Verbeteringen

Tijdens de coronapandemie slaagt de GGD erin om veel procesverbeteringen door te voeren. Zo brengt de organisatie het aantal medewerkers per teststraat van drieënhalf terug naar twee. En worden alle ‘drive-through’s vervangen door testloketten, zodat medewerkers niet meer dagelijks in de uitlaatgassen staan.

Gedurende de hele testperiode van de pandemie maakt de GGD gebruik van zes verschillende laboratoria. Met het eigen regionale laboratorium Microvida werkt de GGD meerdere keren mee aan wetenschappelijk onderzoek. Een van de resultaten schrijft historie: de overgang van PCR- naar zelftesten.

Deel het artikel

Gerelateerd nieuws

Week van de mentale gezondheid 3 t/m 8 juni

Mentale gezondheid
Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Nederland heeft zich daaro...
Een illustratie van een zittend persoon met een blauwe vlek met daarin een wirwar aan draadjes als 'gedachten'

Zwemmen in open water: waar moet je rekening mee houden?

Gezonde Leefomgeving, Gezondheid Milieu en Veiligheid
Op een warme dag is het fijn om tijd door te brengen in en aan het water. Maar niet al het natuurwater in Neder...
Zwemmen in open water

Webinar Luchtverontreiniging en COVID-19 op donderdag 16 mei

Gezonde Leefomgeving, Gezondheid Milieu en Veiligheid
Op donderdag 16 mei 2024 van 15:30-16:30 uur organiseert het Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid va...
wolken lucht