Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsHistorisch moment: GGD West-Brabant neemt laatste test op corona af

Historisch moment: GGD West-Brabant neemt laatste test op corona af.

GGD West-Brabant stopt na vandaag met het testen op corona. Donderdag 16 maart testten we de laatste klant in Roosendaal en vrijdag 17 maart in Breda. Daarmee komt na drie jaar een einde aan het testen op corona door de GGD.

Proceseigenaar Esther Stiefelhagen: “We sluiten een heel bijzonder tijdperk af. Hoewel het einde van de pandemie een heuglijk moment is, pinken we ook een traantje weg. Want wat hebben we samen hard gewerkt om alle klanten in onze regio binnen acceptabele tijden te testen!” Er is taart voor de laatste medewerkers. Om dit historische moment niet zomaar voorbij te laten gaan.

Recordaantallen

In maart 2020 startte de GGD incidenteel met testen in de regio. Al snel volgen teststraten voor alle inwoners en stijgen de aantallen tot ongekende hoogte. “In totaal zijn 1.144.616 klanten getest”, vervolgt Esther. “Met een piek op 3 maart 2022: op die dag testten we 5.152 klanten! Dit aantal ging voorbij aan al onze voorspellingen.”

Locaties

GGD West-Brabant werkte met 12 teststraten1. 29 dagcoördinatoren hielden zich dagelijks – in wisselende diensten – bezig met de organisatie op de locaties. Sommige locaties werden twee keer opgebouwd en weer afgebroken. Ook kreeg de GGD veel hulp; van het Rode Kruis, de landelijke testpoule en militairen. “Het was een uitdaging om iedereen aan onze strenge kwaliteitsnormen te laten voldoen. Maar het is gelukt! Dankzij de inspanningen van het GGD-opleidingsteam.”

Verbeteringen

Tijdens de coronapandemie slaagt de GGD erin om veel procesverbeteringen door te voeren. Zo brengt de organisatie het aantal medewerkers per teststraat van drieënhalf terug naar twee. En worden alle ‘drive-through’s vervangen door testloketten, zodat medewerkers niet meer dagelijks in de uitlaatgassen staan.

Gedurende de hele testperiode van de pandemie maakt de GGD gebruik van zes verschillende laboratoria. Met het eigen regionale laboratorium Microvida werkt de GGD meerdere keren mee aan wetenschappelijk onderzoek. Een van de resultaten schrijft historie: de overgang van PCR- naar zelftesten.

Deel het artikel

Gerelateerd nieuws

Stijging van gonorroe onder jongeren

Liefde en seks
Het aantal jongeren met gonorroe stijgt flink door. De stijging is over het algemeen te zien bij alle heterojon...
Stijging van gonorroe onder jongeren

Teken actief, pas op voor tekenbeten

Gezonde Leefomgeving, Op reis
In het voorjaar kun je er weer lekker op uit, de natuur in. Maar in deze periode loop je ook kans op tekenbeten...
Teek