Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsJongeren in jeugdhulp in jouw gemeente soepel door overgang naar 18 jaar?

Jongeren in jeugdhulp in jouw gemeente soepel door overgang naar 18 jaar?

Jongeren die jeugdhulp ontvangen en 18 jaar worden, kunnen te maken krijgen met veel veranderingen. Daardoor kunnen ze deze periode als onrustig en stressvol ervaren. Aanleiding voor GGD West-Brabant en gemeente Oosterhout om dit te onderzoeken. Collega Caroline Kruyt (onderzoeker GGD West-Brabant) en Yvette Ilmer (beleidsadviseur sociaal domein (jeugd) Gemeente Oosterhout) spraken 18 jongeren en/of hun ouders. Het onlangs verschenen rapport ‘Op naar een soepele overgang‘ geeft hun knelpunten en behoeften weer.

Caroline: “We zijn geschrokken van de onrust en stress die jongeren en hun ouders ervaren in deze overgangsperiode. Dit benadrukt het belang om jongeren al vroeg te informeren over de veranderingen en tijdig de nodige acties uit te zetten die nodig zijn voor een soepele overgang”. Yvette: “Daarom is het mooi dat we als gemeente al tijdens het onderzoek met de eerste concrete aanbevelingen en acties aan de slag zijn gegaan. Zo is er al de Checklist Bijna 18 ontwikkeld.”

Om samen tot verbeteracties te komen, zijn de knelpunten ook besproken met verschillende partners en professionals in het werkveld, waaronder Surplus Welzijn, MEE West-Brabant, Zorroo en LOC Waardevolle Zorg. De verbeteracties staan opgenomen in de aanbevelingen.

Welke knelpunten herken jij in jouw gemeente en waar zie jij nog verbeterpunten om jongeren in jouw gemeente soepel door deze overgang te laten gaan?

Het onderzoek is mogelijk gemaakt met behulp van subsidie vanuit ZonMw.