Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsOok tijdens de feestdagen Nix18

Ook tijdens de feestdagen Nix18

De feestdagen staan weer voor de deur. Een periode van gezelligheid, lekker eten en drinken. Maar dit is ook een tijd waar het voor ouders soms lastig is om hun minderjarige kinderen nee te verkopen als het om alcohol gaat. Een eerste slok of een klein glaasje champagne is dan snel gegeven.

Hoe pak je dat aan?

Uit onderzoek blijkt dat als ouders duidelijk afspreken: geen alcohol voor je 18e, kinderen gemiddeld op een latere leeftijd starten met drinken en ook later minder gaan drinken. Als ouder heb je dus wel degelijk een grote invloed. Het is nooit te laat om met je kind in gesprek te gaan over alcoholgebruik, hoe eerder je hiermee begint hoe beter.

NIX is echt NIX

Het is belangrijk om je als ouder ook écht te houden aan de afspraak die je maakt. Nix is dus ook echt nix. Ook tijdens de feestdagen. Hoewel dit natuurlijk extra lastig kan zijn. Door af en toe een uitzondering te maken verlaag je voor je kind de drempel om op een ander moment óók alcohol te drinken. Overtreedt je kind de afspraak? Blijf er dan over praten. Verplaats je in je kind, maar vertel waarom je toch blijft vasthouden aan NIX18 regel. De hersenen van jongeren zijn namelijk nog vol in ontwikkeling, waardoor je kind extra risico loopt met het drinken van alcohol. Daarom is het is beter om te wachten tot 18 jaar.

Steun elkaar

Gaat je kind tijdens de feestdagen naar een vriend of vriendin? Ook dan is het belangrijk om een duidelijk afspraak te maken: NIX18. Het kan helpen om contact op te nemen met de ouders. Als ouders kun je elkaar op deze manier steunen om de NIX18-afspraak vol te houden.

Leuke links voor ouders:

  • Bekijk de video’s van Erik Scherder alcohol en het puberbrein.
  • Bespreek samen met je kind het liedje ‘FF niks’ van Glen Faria. Dit nummer heeft Glen speciaal voor zijn 17jarige zoon Jaïr geschreven waarin hij op prachtige wijze vertelt dat je soms meer liefde geeft, door nog even niks te geven
  • Praat over NIX18.
Deel het artikel

Gerelateerd nieuws

GGD-locatie in Made is verhuisd naar Bernarduskerk

Mijn kind
De Jeugdgezondheidszorg van de GGD West-Brabant is in Made verhuisd. Vanaf dinsdag 13 februari 2024 is de GGD-l...
GGD-locatie in Made is verhuisd naar Bernarduskerk

Opening Leefstijlloket in het Bravis ziekenhuis

Preventie & gezondheid
Een ongezonde leefstijl speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diab...
Opening Leefstijlloket in het Bravis ziekenhuis

Bescherming tegen rotavirus vanaf 2024 opgenomen in Rijksvaccinatieprogramma

Mijn kind, Vaccinaties jeugd
Vanaf 2024 wordt vaccinatie tegen het rotavirus opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het rotavirus ...
rotavirus-vaccin