Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsOok tijdens de feestdagen Nix18

Ook tijdens de feestdagen Nix18

De feestdagen staan weer voor de deur. Een periode van gezelligheid, lekker eten en drinken. Maar dit is ook een tijd waar het voor ouders soms lastig is om hun minderjarige kinderen nee te verkopen als het om alcohol gaat. Een eerste slok of een klein glaasje champagne is dan snel gegeven.

Hoe pak je dat aan?

Uit onderzoek blijkt dat als ouders duidelijk afspreken: geen alcohol voor je 18e, kinderen gemiddeld op een latere leeftijd starten met drinken en ook later minder gaan drinken. Als ouder heb je dus wel degelijk een grote invloed. Het is nooit te laat om met je kind in gesprek te gaan over alcoholgebruik, hoe eerder je hiermee begint hoe beter.

NIX is echt NIX

Het is belangrijk om je als ouder ook écht te houden aan de afspraak die je maakt. Nix is dus ook echt nix. Ook tijdens de feestdagen. Hoewel dit natuurlijk extra lastig kan zijn. Door af en toe een uitzondering te maken verlaag je voor je kind de drempel om op een ander moment óók alcohol te drinken. Overtreedt je kind de afspraak? Blijf er dan over praten. Verplaats je in je kind, maar vertel waarom je toch blijft vasthouden aan NIX18 regel. De hersenen van jongeren zijn namelijk nog vol in ontwikkeling, waardoor je kind extra risico loopt met het drinken van alcohol. Daarom is het is beter om te wachten tot 18 jaar.

Steun elkaar

Gaat je kind tijdens de feestdagen naar een vriend of vriendin? Ook dan is het belangrijk om een duidelijk afspraak te maken: NIX18. Het kan helpen om contact op te nemen met de ouders. Als ouders kun je elkaar op deze manier steunen om de NIX18-afspraak vol te houden.

Leuke links voor ouders:

  • Bekijk de video’s van Erik Scherder alcohol en het puberbrein.
  • Bespreek samen met je kind het liedje ‘FF niks’ van Glen Faria. Dit nummer heeft Glen speciaal voor zijn 17jarige zoon Jaïr geschreven waarin hij op prachtige wijze vertelt dat je soms meer liefde geeft, door nog even niks te geven
  • Praat over NIX18.
Deel het artikel

Gerelateerd nieuws

Gezondheid van jeugd in West-Brabant blijft kwetsbaar

Onderzoek
Onder de jeugd in de regio West-Brabant zijn meer drinkers dan landelijk. Jeugdigen ervaren bovendien vaak stre...
jongeren lopen door een hal op school en geven elkaar een high five

Week van de mentale gezondheid 3 t/m 8 juni

Mentale gezondheid
Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Nederland heeft zich daaro...
Een illustratie van een zittend persoon met een blauwe vlek met daarin een wirwar aan draadjes als 'gedachten'

Zwemmen in open water: waar moet je rekening mee houden?

Gezonde Leefomgeving, Gezondheid Milieu en Veiligheid
Op een warme dag is het fijn om tijd door te brengen in en aan het water. Maar niet al het natuurwater in Neder...
Zwemmen in open water