Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsSebastiaan Baan nieuwe directeur publieke gezondheid West-Brabant

Sebastiaan Baan nieuwe directeur publieke gezondheid West-Brabant

De algemeen besturen van de GGD’en West-Brabant en Hart voor Brabant hebben Sebastiaan Baan benoemd als nieuwe directeur voor de GGD West-Brabant en Directeur Publieke Gezondheid voor de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Hiermee zal Sebastiaan Baan de opvolger zijn van Annemieke van der Zijden, die per 1 oktober afscheid neemt.

Sebastiaan Baan was de afgelopen jaren werkzaam voor Arkin, één van de toonaangevende ggz-aanbieders in de Randstad. Hier is hij momenteel kwartiermaker Kwaliteit, Onderzoek & Innovatie, daarvoor was hij directeur van Arkin BasisGGZ. Eerder was hij directeur van het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ.

Sebastiaan Baan: “Het lijkt me een fantastische uitdaging om met alle mensen van de GGD en GHOR het huidige werk voort te zetten en daarbij de ambitie om de gezondste regio van Nederland te worden waar te maken. Daarnaast hoop ik dat we samen met onze gemeenten en partners de kansen op het gebied van preventie en (data-gedreven) publieke gezondheid kunnen verstevigen.”

Als Directeur Publieke Gezondheid (DPG) zal Sebastiaan Baan aan de slag gaan met de volgende grote thema’s:

  • Het structureel investeren in herstel en versteviging van het fundament van de publieke gezondheidszorg, inclusief infectieziektebestrijding en jeugdgezondheidszorg.
  • Het realiseren van de nodige verschuiving van ziekte en zorg naar gezondheids-bevordering en leefstijl, door te voorzien in een basis preventie-infrastructuur.
  • Het versterken van de informatievoorziening van en door de publieke gezondheid.
  • Het opzetten van een robuuste, slagvaardige crisisorganisatie en uitvoerings- infrastructuur, toegerust en voorbereid op gezondheidscrises, zoals een pandemie.

Afscheid Annemieke van der Zijden

Sebastiaan Baan volgt Annemieke van der Zijden op die na een periode van bijna 9 jaar heeft besloten een andere weg in te slaan. Vanaf haar aanstelling als Directeur Publieke Gezondheid (DPG) op 1 januari 2013 ontwikkelde de GGD West-Brabant zich als een innovatieve en vooruitstrevende GGD, gericht op samenwerking met een grote lokale en regionale betrokkenheid. Als DPG genoot Annemieke van der Zijden landelijk aanzien en is ze een belangrijke sparringpartner voor koepelorganisatie GGD GHOR Nederland geweest.

Miranda de Vries, voorzitter Algemeen Bestuur van de GGD West-Brabant: “Annemieke van der Zijden stond, in corona-tijd langdurig letterlijk, 24/7 klaar voor de Publieke Gezondheid. Ze is als veelzijdig bestuurder altijd ‘van de inhoud’ geweest, maar bovenal mensgericht. In de periode met Annemieke aan het roer heeft de GGD sterk vernieuwd qua dienstverlening aan burgers, heeft intern zelforganisatie van teams gerealiseerd, financiële rust gekregen en een groot netwerk opgebouwd met vele samenwerkende ketenpartners en verbinding in het veiligheidsdomein. Wij zijn haar enorm dankbaar.”