InwonersNieuwsSmogalarm in heel Nederland
Publicatiedatum: 19-07-2022 om 08:58 uur

Smogalarm in heel Nederland

Op dinsdag 19 juli geldt in heel Nederland een smogalarm. Dat betekent dat de luchtkwaliteit in heel Nederland zeer slecht is. Dit komt door smog door ozon. Bij een smogalarm kan iedereen last krijgen van luchtvervuiling. Vermijd waar mogelijk lichamelijke inspanning. Vanwege de hitte is het natuurlijk sowieso verstandig om niet te veel te doen, maar doe ook vanavond als de temperatuur wat zakt nog rustig aan. Dit advies geldt vooral voor mensen die gevoelig zijn voor smog. Juist in de namiddag en in de avond is er veel luchtvervuiling.

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn vaker gevoelig voor smog.

Ozonverwachting voor komende dagen

Op woensdag is er opnieuw kans op smog, maar de concentraties zullen naar verwachting lager zijn. Er geldt woensdag een smogwaarschuwing – in plaats van een smogalarm  voor mensen die gevoelig zijn voor smog. In de loop van woensdag gaat het waarschijnlijk regenen. Dit zorgt er voor dat de ozonconcentraties geleidelijk omlaag gaan.

Lees meer over luchtvervuiling en smog op ggdleefomgeving.nl

Gerelateerd nieuws

Milieu en Veiligheid

Warm zomerweer: pas je op?

De komende dagen wordt het warm zomerweer. Daarom wordt morgen het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Pas jij goed op jezelf? Als de temperatuur lang boven de 25 °C blijft, kun je…
Milieu en Veiligheid

Weet waar je het water in rent

Met dit warme weer wil iedereen graag zwemmen. Maar wist je dat niet ieder zwemwater even veilig is?  Gebruik je verstand en weet waar je het water in rent!
Milieu en Veiligheid, Gemeenten

Geluidshinder en slaapverstoring door luchtvaart

Met de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2020 (GM V&O 2020) zijn voor het eerst zowel ervaren geluidshinder als slaapverstoring door vliegverkeer landelijk in kaart gebracht. Vooral in de omgeving rondom de grotere luchthavens…