Overslaan en naar de inhoud gaan
ProfessionalInspecties en toezichtInspectie tattoo- of piercingshop
ProfessionalInspecties en toezichtInspectie tattoo- of piercingshop

Inspectie tattoo- of piercingshop

Hygiënisch werken is belangrijk bij het zetten van tatoeages, piercings en permanente make-up. Zo beperk je de risico’s infecties of besmettingen zoals Hepatitis B, C of HIV. De GGD controleert en helpt hier bij. Wij inspecteren de onderneming op basis van de landelijke hygiënerichtlijnen opgesteld door het RIVM. Daarnaast adviseert de GGD over de inrichting, apparatuur, werkwijze en schoonmaak.

Op de website veiligtatoeerenenpiercen.nl kun je zien welke studio’s een vergunning hebben en dus werken volgends de wettelijke hygiëneregels.

Ik wil een vergunning aanvragen

Iedereen die tatoeëert, piercet of permanente make-up zet heeft een vergunning nodig. Om een vergunning te krijgen moet de GGD een inspectie uitvoeren. Het aanvragen van een inspectie kan eenvoudig online. Hiervoor heb je wel jouw Kamer van Koophandel gegevens voor nodig.

Wil je een vergunning aanvragen, vul dan het formulier vergunningsaanvraag in.

Illegale studio

Denk je dat je te maken hebt met een mogelijk illegale studio? Neem dan contact op met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat kan via e-mail info@nvwa.nl of de meldkamer van de NVWA (telefoon: 0900 – 03 88). Of met de GGD.

Opleidingsinstituten

Sommige tatoeage-, piercingstudio’s en schoonheidssalons bieden opleidingen aan voor tatoeëren, piercen of permanente make-up. Zij geven vaak aan dat zij hiervoor goedkeuring hebben van de GGD. Dit klopt niet. In Nederland gelden er tot nu toe geen extra eisen voor deze opleidingsinstituten. Over de kwaliteit van de opleidingen doet de GGD geen uitspraak.

Hygiënerichtlijnen

 • Kan ik mijn vergunning verlengen of wijzigen?

  De vergunning is drie jaar geldig. 10 weken voor het aflopen van de vergunning krijg je een herinneringsmail. Zorg ervoor dat je uiterlijk acht weken voor het beëindigen van je vergunning een nieuwe vergunning bij ons aanvraagt.

  De nieuwe vergunning gaat in op de verloopdatum van de oude vergunning. Ben je te laat met de aanvraag? Dan verloopt je vergunning exact drie jaar na afgiftedatum. Je mag je werkzaamheden dan niet meer uitvoeren.

  Heb je al een vergunning en ga je (intern) verhuizen? Of heb je nieuwe apparatuur of maak je gebruik van andere materialen? Dan kun je een verzoek tot wijziging aanvragen. Als je al een vergunning hebt voor tatoeëren, dan heb je een nieuwe vergunning nodig om te gaan piercen en andersom.

 • Wat heb ik nodig voor een eerste aanvraag voor vergunning en inspectie?

  • Zorg dat je vóór het aanvragen van de vergunning en inspectie voldoet aan de eis van veilig werken (artikel 6 van het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen; dit lees je hieronder bij de landelijke hygiënerichtlijnen).
  • Download de landelijke hygiënerichtlijnen en kijk welke van toepassing zijn.
  • Voer de werkzaamheden uit zoals deze in de richtlijnen omschreven staan.
  • Controleer of je aan alle eisen voldoet aan de hand van de checklist; 'tatoeëren', 'piercen' en 'het aanbrengen van cosmetische tatoeage of permanente make-up'.
 • Wat kost de inspectie?

  De kosten verschillen, afhankelijk van de werkzaamheden in de tattoo- of piercingshop.
  Sinds 01-01-2019 worden voorrijkosten per kwartier berekend.

  Tarieven vergunningverlening tatoeage, piercing en permanente make-up

 • Kan ik een vrijstelling aanvragen?

  Wil je piercen en/of tatoeëren op tijdelijke, overdekte evenementen dat kan. Hiervoor is een vrijstelling van de vergunningplicht nodig. Je dient aan een aantal voorwaarden te voldoen. Vraag een vrijstelling ten minste 2 maanden van te voren aan. Je krijgt alleen een vrijstelling als je aan alle eisen voldoet. Deze eisen lees je op het Meldingsformulier vrijstelling van de vergunningplicht van het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen. Wil je een vrijstelling aanvragen, vul dan het formulier vrijstellingsaanvraag in via onderstaande knop.

  Aan een vrijstelling zijn kosten verbonden.

  Tarieven vergunning tatoeage piercing en permanente make-up

  Vrijstelling aanvragen