Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicatiedatum: 18-08-2021 om 03:16 uur
Laatste update: 27-11-2023 om 11:26 uur

Alcoholpreventie

Alcoholpreventie is een belangrijke pijler van het Nationaal Preventieakkoord.  Het akkoord moet ervoor zorgen dat over ruim twintig jaar roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik drastisch zijn teruggedrongen. De thema’s uit het Nationaal Preventieakkoord worden regionaal uitgezet. Dit doen we middels een integrale aanpak samen met diverse samenwerkingspartners. 

  NIX18 

  De NIX18 campagne is een initiatief van het ministerie van VWS met als doel de sociale norm ‘niet roken en niet drinken onder de 18 te versterken’. NIX18 richt zich vooral op het bereiken van de omgeving van jongeren.  Er zijn de volgende landelijke campagnes:

  IkPas 

  IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Je wordt je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, je doorbreekt je vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend. 

  Zien drinken, doet drinken 

  De campagne ‘Zien drinken doet drinken’ richt zich op ouders met opgroeiende kinderen en jongeren. Het doel is ouders bewust te maken van de voorbeeldrol die zij hebben als het gaat om alcohol drinken, ook als hun kind nog jong is. 

  Sportverenigingen 

  NIX18 wel zo sportief 

   

  JOGG-Teamfit helpt om de sportomgeving gezonder te maken. De JOGG-Teamfit coaches geven kosteloos advies. Ze helpen de sportlocatie om aan de slag te gaan met een gezonder voedingsaanbod, een verantwoord alcoholbeleid en een rookvrij terrein. Meer informatie zie Sport — JOGG-Teamfit.

  Alles over sport: Zo stimuleer je gematigd alcoholgebruik binnen de sportvereniging.