Publicatiedatum: 18-08-2021 om 03:15 uur
Laatste update: 30-08-2021 om 16:29 uur

Met Nix kom je fris het schooljaar door

Als jongeren naar de brugklas gaan krijgen ze te maken met veel veranderingen: ze gaan naar een nieuwe school, krijgen te maken met wisseling van klassen en docenten, een afname van persoonlijke aandacht van docenten en ze gaan meer tijd doorbrengen met leeftijdsgenoten. Ze worden vatbaarder voor de invloed van deze leeftijdsgenoten en hun attitude ten opzichte van tabak, alcohol en drugs verandert. Hebben de meeste jongeren in het begin van de vroege adolescentie meestal nog een overwegend negatieve attitude ten opzichte van roken, alcohol drinken en blowen, in de loop van de brugklas wordt deze attitude vaak positiever.

Lees verder op: Helder op school

Veel gestelde vragen

 • Theatervoorstellingen over verleidingen, groepsdruk en opvoeding

  Voor voortgezet onderwijs

  Er is een divers aanbod van theatervoorstellingen over alcohol, groepsdruk en opvoeding van verschillende theaterbedrijven. Zowel voor de doelgroep ouders als de doelgroep jongeren. Het zijn interactieve voorstellingen waarbij het publiek betrokken wordt in de scenes. De voorstellingen worden o.a. gegeven door Helder Theater en Playback, soms ook in samenwerking met verslavingszorg Novadic-Kentron.

  Helder theater
  Play Back

 • Alcoholtestjes

  Om te ervaren, oefenen, kennis te testen

  Omschrijving:
  Met diverse alcoholtests kunnen jongeren ervaren wat alcohol met hen doet zonder dat zijzelf alcohol hoeven te drinken, zoals een alcoholbril of het alcoholloopspel. Er zijn ook verschillende testen via websites en apps die inzicht geven in het eigen alcoholgebruik. Op basis van de antwoorden die gegeven worden, selecteert de computer de juiste adviezen.

  Lees hierover meer op www.alcoholbrillen.nl

 • Doelschietwand

  Met de doelschietwand scoren deelnemers door een bal door de gaten te schieten. De wand is inzetbaar bij jeugdtoernooien van alle sporten. Op de wand staat de boodschap van NIX18. Op deze manier wordt er aandacht gevraagd voor de preventie van alcohol en roken.

  Een keertje inzetten bij een toernooi of iets anders?

  Mail Team Preventie & Gezondheid

 • Voor ouders/opvoeders

  Herken u dat? Wanneer u uw kinderen vraagt om iets te doen, is het soms net alsof u tegen een muur praat. Het lijkt er misschien niet op maar wat u zegt maakt wel degelijk verschil. Ook als het om NIX gaat. Want wanneer u afspraken met uw kinderen maakt over het niet gebruiken van alcohol en tabak, is de kans groter dat zij zich hieraan houden. U doet het dus niet voor NIX.

  Hieronder handige websites met tips voor de afspraak van NIX:

 • Algemene info over alcohol en drugs