Marieke Caron
Sociaal verpleegkundige OGGZ
Na 8 jaar werken voor verschillende zorginstellingen keerde ik terug op het vertrouwde nest van de GGD. Als projectleider in de zorg miste ik de praktijk en in mijn ‘oude’ functie van Sociaal verpleegkundige sta ik weer met mijn voeten in de klei. Het zien en helpen van kwetsbare inwoners blijft het mooiste dat er is. Dit is echt thuiskomen!
Naast Sociaal verpleegkundige ben ik in twee gemeentes Wijk GGD’er. Het werk is hetzelfde, maar in die regio’s heb ik meer tijd om een netwerk op te bouwen. Dat maakt mijn baan extra leuk en afwisselend. Ook zit ik in allerlei overleggen, bijvoorbeeld een waarin politiemeldingen met een zorgvraag worden besproken.
Bijzondere verhalen
Naast signalen uit mijn netwerk ontvang ik meldingen van Meldpunt Crisiszorg. Bijvoorbeeld over een inwoner die niet meer goed voor zichzelf zorgt. Het eerste bezoek is altijd samen met een collega of een andere (zorg)professional. We benaderen de inwoner met een open houding en zonder oordeel. Het eerste contact is cruciaal. Soms duurt het lang voordat iemand zich openstelt voor hulp, maar de aanhouder wint.
Als we eenmaal bij iemand binnen zijn, beland ik in de meest bizarre situaties en hoor ik bijzondere verhalen. Deze mensen vallen vaak tussen wal en schip. Het meest schrijnend was iemand wonend in een bouwval zonder water en elektriciteit. Samen met andere professionals zijn we lange tijd bij het wel en wee van die persoon betrokken geweest. Dit soort situaties raken me. Ik praat hier veel over met collega’s en de andere professionals. Dat helpt om het werk niet te veel mee naar huis te nemen.
Lief en leed met collega’s
Gelukkig zijn er ook grappige momenten. Zo bezocht ik een boertje die op zijn tachtigste stoeide met zijn gloednieuwe mobieltje. Daar had hij nog geen kaas van gegeten. Op zijn boerderij nam hij me 50 jaar mee terug in de tijd. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Als dank voor mijn hulp kreeg ik een doos eieren. “Het zijn wel wat oude eieren”, waarschuwde de boer. Hier heb ik met collega’s hartelijk om kunnen lachen.
Tijdens mijn werk zie ik een kant van de samenleving waar je normaal niet komt. Situaties waar instanties als de politie en GGZ niets (meer) mee kunnen. De GGD is er voor deze mensen. En die situaties vragen om maatwerk.
In onze regio letten we op elkaar en dat doen we ook binnen onze GGD. Als collega’s zijn we heel betrokken bij elkaars werk en bij elkaars leven. Ook de GGD zelf let op ons mentale welzijn en werkplezier. Zo zijn er af en toe yogalessen en er is veel aandacht voor belangrijke momenten. Ik vond de kerstbijeenkomst afgelopen jaar heel gezellig!