Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
Manon Leemans
Publicatiedatum: 03-06-2025 om 01:52 uur

Manon Leemans

Gezondheidsonderzoeker

Sommige mensen denken dat ik als gezondheidsonderzoeker alleen op kantoor zit. Verre van dat! Natuurlijk breng ik de nodige tijd achter de laptop door voor data-analyse, maar ik heb ook veel contact met inwoners, ketenpartners en gemeentes. Samen ontwikkelen we gezondheidsbeleid dat aansluit bij de behoeftes van onze inwoners.

De combinatie van kwantitatief onderzoek met data en kwalitatief onderzoek, zoals interviews, is lekker afwisselend. Bij GGD West-Brabant hebben we een heel divers onderzoeksteam, waardoor we veel verschillende thema’s en onderzoeken oppakken. We gaan de diepte in en bekijken alles tegelijkertijd vanuit een brede blik.

Samen met mijn collega’s zoom ik in op de thema’s fysiek en mentaal welbevinden, infectieziekten, een gezonde leefomgeving, gelijke gezondheidskansen en meer. We verdelen het werk zoveel mogelijk naar talent, wetenschappelijke achtergrond en interesses. Mijn hart gaat sneller kloppen van het ophalen van verhalen uit ons werkgebied. Hup, de wijk in voor bijvoorbeeld een inwonersinterview of een projectbezoek.

De tijd van je leven

De verhalen van inwoners geven kleur aan de cijfers uit onze onderzoeken. Met deze kennis kunnen de gemeentes in West-Brabant gezondheidsbeleid ontwikkelen dat werkt. Ook starten we projecten die inwoners echt motiveren om gezonder te leven. Bijvoorbeeld het project ‘Tijd van je leven’, tegen eenzaamheid onder ouderen. De deelnemers vertellen me dat dit ook echt de tijd van hun leven is, omdat ze bijvoorbeeld voor het eerst in jaren nieuwe vrienden maken. Heel ontroerend en het motiveert me om door te gaan met dit soort onderzoeken.

Op dit moment werk ik samen met een collega ook aan een onderzoek waarover we een artikel voor een wetenschappelijk tijdschrift gaan schrijven. Het richt zich op gezinnen die te maken hebben met jeugdhulp. Uit ons onderzoek blijkt dat ouders behoefte hebben aan meer aandacht voor hoe het met ze gaat. Daarom ontwikkelen we een tool die ouders en professionals helpt om te praten over onder andere (mentale) gezondheid, financiën en de eigen ontwikkeling. De eerste reacties zijn positief!

Vrijheid én steun van collega’s

Dat ik vanuit mijn stage direct kon doorstromen als Gezondheidsonderzoeker is geweldig. De kennis uit mijn studie Gezondheid & Maatschappij aan Wageningen University komt nu dagelijks van pas. Onze GGD is daarnaast een fijne plek om te werken. Ik heb de vrijheid om mijn werk in te delen en ik heb veel contact met collega’s. Dankzij ons buddysysteem sta ik er nooit alleen voor. Ook kan ik me blijven ontwikkelen met scholing die bij me past. Dit jaar volgde ik de cursus ‘Datastorytelling’. Uiteraard is deze kennis ook weer super relevant voor mijn werk.