InwonersCoronaCorona­vaccinatieBooster­vaccinatie (extra prik)
Publicatiedatum: 09-12-2021 om 01:39 uur
Laatste update: 24-01-2022 om 9:50 uur

Boostervaccinatie (extra prik)

Het aantal covid-19 infecties in Nederland loopt op. Om de beschermingsgraad tegen het (omikron) virus te verhogen, versnelt ook GGD West-Brabant de boostercampagne.

Iedereen die 18 jaar of ouder is én minimaal 3 maanden geleden de laatste vaccinatie heeft gehad of besmet was, is inmiddels aan de beurt voor de boostervaccinatie.

Loop binnen op onze vaccinatielocaties, maak online een afspraak via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of bel met het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer (0800-7070). Welke locaties in het land precies open zijn voor een boosterprik zonder afspraak zie je op www.prikkenzonderafspraak.nl.

Lees alle informatie over de boostervaccinatie

Veel gestelde vragen

 • Krijg ik een registratie van de extra prik in de Coronacheck-app?

  De extra prik wordt ook zichtbaar in de CoronaCheck-app, maar dit gaat niet vanzelf, daar moet je zelf nog iets voor doen.
  Na de prik haal je opnieuw jouw vaccinatiebewijs in de app op. Dat doe je door rechtsboven op het '+' teken te klikken en vervolgens te kiezen voor ‘Vaccinatiebewijs’. Bij de QR-code verschijnt dan: 3/2 (drie prikken ontvangen van de 2 benodigde).

 • Wat is het verschil tussen een booster en een 3de prik?

  Mensen krijgen een derde prik als hun bescherming na 2 prikken mogelijk nog onvoldoende is. Dit geldt met name voor bepaalde groepen mensen met een ernstig gecompromitteerd immuunsysteem (onvoldoende afweer).

  Een booster wordt ingezet voor mensen die in eerste instantie voldoende bescherming hebben aangemaakt, maar bij wie we de bescherming willen oppeppen.

 • Blijft mijn coronatoegangsbewijs wel geldig?

  Als je een boostervaccinatie krijgt, blijft je coronabewijs gewoon geldig. Zowel je coronabewijs voor reizen binnen Europa (DCC) als je coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland. Je hoeft dus niet opnieuw 2 weken te wachten om een geldige QR-code te krijgen.

 • Wanneer word ik uitgenodigd voor de boostervaccinatie?

  Iedereen die 18 jaar of ouder is én minimaal 3 maanden geleden de laatste vaccinatie heeft gehad of besmet was, is inmiddels aan de beurt voor de boostervaccinatie. Je hoeft niet te wachten op de uitnodigingsbrief.

  Meer info: Boostervaccinatie | Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl

 • Waarom is de boostervaccinatie teruggebracht naar 3 maanden?

  Het RIVM schrijft hierover dat er minimaal 3 maanden moeten zitten tussen je laatste vaccinatie en de booster. De EMA en de ECDC European Centre for Disease Prevention and Control hebben gezamenlijk bepaald dat het interval kan worden teruggebracht naar 3 maanden als dit nodig zou zijn in het belang van de publieke gezondheid. In Nederland is dit nu van belang in verband met de opkomst van de omikronvariant.

  Heb je na je laatste vaccinatie nog een derde prik of corona gehad? Dat heeft ook een boostereffect. Dan moet je 3 maanden wachten voordat je de booster kan halen.

  Meer informatie hierover vind je op de website van het RIVM.

 • Waar krijg ik de boostervaccinatie?

  In de regio West-Brabant word op dit moment op meerdere plaatsen met het boostervaccin geprikt: Breda International Airport, Bergen op zoom, Breepark en Stadskantoor Breda.

 • Krijg ik de boosterprik op tijd voor mijn (ski)vakantie?

  De GGD bepaalt niet wanneer je aan de beurt bent voor vaccinatie. Wij plannen alleen de afspraken als je aan de beurt bent. Meer informatie over wanneer je een boosterprik krijgt, vind je op de website van Rijksoverheid. Het is de bedoeling dat alle 18-plussers uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterprik aangeboden hebben gekregen.

  Check ook altijd wijsopreis.nl voordat je op reis gaat voor de laatste reisadviezen van je vakantieland.

 • Kom ik in aanmerking voor een boosterprik als ik de afgelopen 3 maanden positief op COVID ben getest?

  Als je de afgelopen 3 maanden positief getest bent op corona moet je wachten. Je kunt pas een boostervaccinatie inplannen als je laatste besmetting minimaal 3 maanden geleden is.

 • Ik ben zwanger, moet ik nu wel een boosterprik nemen?

  Ook als je zwanger bent, kun je de boosterprik nemen als je hiervoor een uitnodiging hebt gekregen. Als zwangere vrouw loop je meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19. Dit kan gevolgen hebben voor moeder en kind.

 • Hoeveel tijd moet er tussen de laatste vaccinatie en de boostervaccinatie zitten?

  De boostervaccinatie moet in ieder geval 3 maanden na de laatste coronavaccinatie gegeven worden.

  Heb je corona gekregen na je eerste vaccinatie(s)? Dan moeten er 3 maanden tussen je besmetting en de boostervaccinatie zitten.

 • Hoe maak ik een afspraak voor een boostervaccinatie?

  Maak online een afspraak via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of via het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer (0800-7070). Op www.uitlegprikafspraak.nl wordt in een video uitgelegd hoe je online een afspraak maakt. Of bekijk het stappenplan online afspraak maken. Vraag anderen om hulp als je het online inplannen lastig vindt. Je kunt bijvoorbeeld ook in de bibliotheek terecht voor hulp.

  Je hoeft niet te wachten op een uitnodigingsbrief. GGD West-Brabant kan de afspraak niet voor jou plannen.

 • Kan ik een partnerafspraak maken?

  Partnerprikken worden vanaf 15 december 2021 niet meer ingepland. Het heeft geen zin hiervoor te bellen of je partner mee te nemen naar de vaccinatielocatie.

 • Welk vaccin wordt voor de booster gebruikt?

  Alle mensen die in aanmerking komen voor een boostervaccinatie krijgen een mRNA-vaccin aangeboden: BioNTech/Pfizer of Moderna. Het maakt niet uit welk vaccin iemand eerder heeft gekregen. Je kunt niet zelf kiezen met welk vaccin je de boostervaccinatie krijgt. Bekijk de informatie van het RIVM.

 • Ik heb de boostervaccinatie gehaald. In mijn vaccinatieboekje zit een sticker met een verlopen houdbaarheidsdatum. Kan dit kwaad?

  Nee, dat kan geen kwaad. Het vaccin dat je hebt ontvangen, is niet over datum. In september heeft de EMA een verlenging van de houdbaarheid van het coronavaccin BioNTech/Pfizer (Comirnaty) goedgekeurd van 6 naar 9 maanden (bij -60 tot -90 graden Celcius). Er zijn in sommige GGD-regio’s stickers geplakt met de vermelding van de oude houdbaarheidsdatum, van voor de verlenging. Dit kan voor verwarring zorgen bij gevaccineerde personen. Desondanks zijn de gebruikte vaccins goed en veilig, en mogen ze gewoon gebruikt worden.

  Meer informatie vind je op de website van het RIVM.

Gerelateerd nieuws

Corona­vaccinatie

GGD West-Brabant opent fijnmazige vaccinatielocatie in Stadskantoor Breda

Inwoners die hun eerste of tweede coronavaccinatie willen halen, kunnen dat vanaf dinsdag 11 januari ook doen in het Stadskantoor van de gemeente Breda. Dankzij deze nieuwe pop-up vaccinatielocatie kunnen…
Corona­vaccinatie

GGD West-Brabant opent vaccinatielocatie in Bergen op Zoom

In antwoord op het versneld vaccineren van alle 18-plussers breidt GGD West-Brabant de vaccinatiecapaciteit in de regio verder uit. Vanaf dinsdag 4 januari opent de GGD een nieuwe locatie in…
Corona, Corona­vaccinatie

GGD West-Brabant breidt vaccinatielocaties uit

In antwoord op het versneld vaccineren van alle 60-plussers, breidt GGD West-Brabant de vaccinatiecapaciteit in de regio verder uit. Vanaf maandag 13 december neemt de GGD de grote hal van…