Publicatiedatum: 09-12-2021 om 01:39 uur
Laatste update: 11-07-2022 om 14:22 uur

Boostervaccinatie

Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop de eerste basisvaccinatie(s). Het boostervaccin wordt aangeraden als extra bescherming tegen ziekenhuisopname door het coronavirus. Dit is volgens de Gezondheidsraad nodig, omdat ouderen na één of twee vaccinaties een iets minder hoge bescherming hebben dan andere leeftijdsgroepen. En omdat de bescherming van de vaccins na verloop van tijd bij iedereen licht afneemt.

Voor wie?

Iedereen van 12 jaar en ouder kan op alle vaccinatielocaties in West-Brabant een boosterprik krijgen. Controleer altijd de openingstijden van de priklocatie bij jou in de buurt.

Bekijk op de website van de Rijksoverheid of jij als minderjarige zelf mag beslissen of dat je toestemming van je ouders nodig hebt over jouw vaccinatie.

Voorwaarden boostervaccin

Tussen jouw laatste prik en het boostervaccin moet minimaal 3 maanden tijd zitten. Ben je positief getest op corona? Dan moet er minimaal 3 maanden tussen de besmetting en de boostervaccinatie zitten. Het booster vaccin is een mRNA-vaccin.

Lees alle informatie over de boostervaccinatie

Booster met Janssen

Mensen die vanwege medische redenen geen booster met een mRNA-vaccin mogen of geen booster met mRNA-vaccin willen, kunnen een boostervaccinatie krijgen met het Janssen-vaccin.

Let op! Het Janssen vaccin is beschikbaar in Dordrecht (GGD Zuid-Holland Zuid) en Goes (GGD Zeeland) en is alleen op afspraak verkrijgbaar via het Landelijke Vaccinatie Afsprakennummer. Het telefoonnummer 0800-1295 is hiervoor dagelijks bereikbaar.

Met of zonder afspraak

Je hebt meestal geen afspraak nodig voor een boostervaccinatie (let op! voor een boosterprik met Janssen maak je wel altijd een afspraak).

Wil je toch liever een afspraak maken? Dat doe je via het Landelijke Vaccinatie Afsprakennummer: 0800 – 7070 of online.

Dit neem je mee:

 • Identiteitsbewijs.
 • Een mondkapje.
 • Trek kleding aan waarbij je je bovenarm makkelijk kunt ontbloten.

Nog geen 1e of 2e prik gehad?

Heb je nog geen eerste of tweede vaccinatie gehad, maar wil je dit wel graag? Dat kan, haal je coronaprik snel en zonder afspraak. Vind een locatie in de buurt, check de openingstijden en kom langs en stroop je mouw op.

Bekijk de locaties

Veel gestelde vragen

 • Krijg ik een registratie van de extra prik in de Coronacheck-app?

  De extra prik wordt ook zichtbaar in de CoronaCheck-app, maar dit gaat niet vanzelf, daar moet je zelf nog iets voor doen.
  Na de prik haal je opnieuw jouw vaccinatiebewijs in de app op. Dat doe je door rechtsboven op het '+' teken te klikken en vervolgens te kiezen voor ‘Vaccinatiebewijs’. Bij de QR-code verschijnt dan: 3/2 (drie prikken ontvangen van de 2 benodigde).

 • Wat is het verschil tussen een booster en een 3de prik?

  Mensen krijgen een derde prik als hun bescherming na 2 prikken mogelijk nog onvoldoende is. Dit geldt met name voor bepaalde groepen mensen met een ernstig gecompromitteerd immuunsysteem (onvoldoende afweer).

  Een booster wordt ingezet voor mensen die in eerste instantie voldoende bescherming hebben aangemaakt, maar bij wie we de bescherming willen oppeppen.

 • Blijft mijn coronatoegangsbewijs wel geldig?

  Als je een boostervaccinatie krijgt, blijft je coronabewijs gewoon geldig. Zowel je coronabewijs voor reizen binnen Europa (DCC) als je coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland. Je hoeft dus niet opnieuw 2 weken te wachten om een geldige QR-code te krijgen.

 • Wanneer word ik uitgenodigd voor de boostervaccinatie?

  Iedereen die 12 jaar of ouder is én minimaal 3 maanden geleden de laatste vaccinatie heeft gehad of besmet was, is inmiddels aan de beurt voor de boostervaccinatie. Je hoeft niet te wachten op de uitnodigingsbrief.

  Meer info: Boostervaccinatie | Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl

 • Waarom is de boostervaccinatie teruggebracht naar 3 maanden?

  Het RIVM schrijft hierover dat er minimaal 3 maanden moeten zitten tussen je laatste vaccinatie en de booster. De EMA en de ECDC European Centre for Disease Prevention and Control hebben gezamenlijk bepaald dat het interval kan worden teruggebracht naar 3 maanden als dit nodig zou zijn in het belang van de publieke gezondheid. In Nederland is dit nu van belang in verband met de opkomst van de omikronvariant.

  Heb je na je laatste vaccinatie nog een derde prik of corona gehad? Dat heeft ook een boostereffect. Dan moet je 3 maanden wachten voordat je de booster kan halen.

  Meer informatie hierover vind je op de website van het RIVM.

 • Waar krijg ik de boostervaccinatie?

  In de regio West-Brabant word op dit moment op meerdere plaatsen met het boostervaccin geprikt. Op www.prikkenzonderafspraak.nl zie je welke locaties dat op dit moment zijn.

 • Krijg ik de boosterprik op tijd voor mijn (ski)vakantie?

  De GGD bepaalt niet wanneer je aan de beurt bent voor vaccinatie. Wij plannen alleen de afspraken als je aan de beurt bent. Meer informatie over wanneer je een boosterprik krijgt, vind je op de website van Rijksoverheid. Het is de bedoeling dat alle 18-plussers uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterprik aangeboden hebben gekregen.

  Check ook altijd wijsopreis.nl voordat je op reis gaat voor de laatste reisadviezen van je vakantieland.

 • Kom ik in aanmerking voor een boosterprik als ik de afgelopen 3 maanden positief op COVID ben getest?

  Als je de afgelopen 3 maanden positief getest bent op corona moet je wachten. Je kunt pas een boostervaccinatie inplannen als je laatste besmetting minimaal 3 maanden geleden is.

 • Ik ben zwanger, moet ik nu wel een boosterprik nemen?

  Ook als je zwanger bent, kun je de boosterprik nemen als je hiervoor een uitnodiging hebt gekregen. Als zwangere vrouw loop je meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19. Dit kan gevolgen hebben voor moeder en kind.

 • Hoeveel tijd moet er tussen de laatste vaccinatie en de boostervaccinatie zitten?

  De boostervaccinatie moet in ieder geval 3 maanden na de laatste coronavaccinatie gegeven worden.

  Heb je corona gekregen na je eerste vaccinatie(s)? Dan moeten er 3 maanden tussen je besmetting en de boostervaccinatie zitten.

 • Hoe maak ik een afspraak voor een boostervaccinatie?

  Maak online een afspraak via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of via het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer (0800-7070). Op www.uitlegprikafspraak.nl wordt in een video uitgelegd hoe je online een afspraak maakt. Of bekijk het stappenplan online afspraak maken. Vraag anderen om hulp als je het online inplannen lastig vindt. Je kunt bijvoorbeeld ook in de bibliotheek terecht voor hulp.

  Je hoeft niet te wachten op een uitnodigingsbrief. GGD West-Brabant kan de afspraak niet voor jou plannen.

  NB. Een afspraak maken is niet mogelijk op onze 'pop-up locaties' (o.a. het Stadskantoor in Breda en tijdelijke pop-up locaties in verschillende gemeenten).
  Je loopt daar zonder afspraak binnen.

 • Kan ik een partnerafspraak maken?

  Partnerprikken worden vanaf 15 december 2021 niet meer ingepland. Het heeft geen zin hiervoor te bellen of je partner mee te nemen naar de vaccinatielocatie.

 • Welk vaccin wordt voor de booster gebruikt?

  Alle mensen die in aanmerking komen voor een boostervaccinatie krijgen een mRNA-vaccin aangeboden: BioNTech/Pfizer of Moderna. Het maakt niet uit welk vaccin iemand eerder heeft gekregen. Je kunt niet zelf kiezen met welk vaccin je de boostervaccinatie krijgt. Bekijk de informatie van het RIVM.

 • Ik heb de boostervaccinatie gehaald. In mijn vaccinatieboekje zit een sticker met een verlopen houdbaarheidsdatum. Kan dit kwaad?

  Nee, dat kan geen kwaad. Het vaccin dat je hebt ontvangen, is niet over datum. In september heeft de EMA een verlenging van de houdbaarheid van het coronavaccin BioNTech/Pfizer (Comirnaty) goedgekeurd van 6 naar 9 maanden (bij -60 tot -90 graden Celcius). Er zijn in sommige GGD-regio’s stickers geplakt met de vermelding van de oude houdbaarheidsdatum, van voor de verlenging. Dit kan voor verwarring zorgen bij gevaccineerde personen. Desondanks zijn de gebruikte vaccins goed en veilig, en mogen ze gewoon gebruikt worden.

  Meer informatie vind je op de website van het RIVM.

Gerelateerd nieuws

Corona­vaccinatie, Corona

Herhaalprik tegen corona voor alle 12-plussers

De minister van VWS heeft na advies van het OMT-V besloten dat iedereen van 12 jaar of ouder die de basisserie – de eerste vaccinatie(s) – tegen corona heeft gehad,…
Corona­vaccinatie, Corona

Vaccinatielocatie Stadskantoor Breda is verhuisd

Vanaf dinsdag 2 augustus heeft deze locatie een ander adres (Claudius Prinsenlaan 12 in Breda). Dit gebouw ligt direct naast het stadskantoor. Om verwarring en miscommunicatie te voorkomen noemen we…
Corona­vaccinatie, Corona

Vaccinatielocatie Breepark sluit deuren en start vaccineren COVID aan de Heerbaan in Breda

Na een lange tijd sluiten de deuren van COVID-vaccinatielocatie Breepark in Breda. Vanaf 16 mei start GGD West-Brabant met vaccineren aan de Heerbaan in Breda. Hier combineren we testen en/of…