Laatste update: 13-11-2023 om 16:25 uur
Mazelen in gemeente Breda
Wat is mazelen?
Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte. Mensen krijgen het door een virus. De meeste kinderen in Nederland worden gevaccineerd tegen mazelen. Daardoor komt de ziekte in Nederland niet veel meer voor.
Wat zijn de klachten bij mazelen?
Vanaf 4 dagen na het contact met iemand met mazelen kan je koorts krijgen.
Gemiddeld is de tijd tussen het besmet raken en ziek worden 7 tot 14 dagen. Wij vragen je om vanaf dag 4 al alert te zijn op klachten. Als je klachten hebt, meld dit dan bij de GGD.
Mazelen begint plotseling. De klachten kunnen zijn:
- koorts,
- ontstoken ogen, waardoor iemand niet goed meer tegen licht kan,
- kleine witte vlekjes in de mond
- huiduitslag
3 tot 7 dagen na de eerste ziektedag komen vlekjes op de huid. Deze vlekjes komen eerst achter de oren en verspreiden daarna over het hele lichaam. De vlekjes voelen ruw, als schuurpapier.
Sommige mensen kunnen erger ziek worden van mazelen. Ze krijgen bijvoorbeeld een oorontsteking of longontsteking. Heel soms gaat iemand dood door mazelen.
Ik ben mogelijk besmet met mazelen, wat moet ik doen als ik klachten krijg?
Als er risico is geweest op besmetting met mazelen, ben je in principe geïnformeerd door de GGD. Heb je contact met iemand met mazelen gehad en krijg je klachten die kunnen passen bij mazelen? Blijf thuis en bel de GGD op telefoonnummer: 088- 6392894 (maandag t/m zondag van 8:30u tot 17:00u). De GGD kijkt of je getest moet worden. Ben je erg ziek? Bel dan ook je huisarts!
Let op: Blijf thuis tot de uitslag van je test bekend is.
Ik ben mogelijk besmet met mazelen, vanaf wanneer kan ik klachten krijgen?
Vanaf 4 dagen na het contact met iemand met mazelen kan je koorts krijgen.
Gemiddeld is de tijd tussen het besmet raken en ziek worden 7 tot 14 dagen. Wij vragen je om vanaf dag 4 al alert te zijn op klachten. Als je klachten hebt, meld dit dan bij de GGD.
Ik ben mogelijk besmet met mazelen, vanaf wanneer ben ik besmettelijk voor anderen?
Mensen kunnen elkaar al besmetten vanaf 4 dagen vóór de vlekjes beginnen. Ze blijven besmettelijk tot 4 dagen nadat de vlekjes verschenen.
Hoe kun je mazelen krijgen?
Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. De ziekte is heel besmettelijk. Mensen kunnen elkaar al besmetten vanaf 4 dagen vóór de vlekjes beginnen. Ze blijven besmettelijk tot 4 dagen nadat de vlekjes verschenen.
Wie kan mazelen krijgen?
Iemand die al mazelen heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen. Mensen die nooit mazelen hebben gehad, kunnen de ziekte nog wel krijgen. Zeker mensen die niet zijn gevaccineerd tegen mazelen. Soms krijgt iemand die gevaccineerd is, toch mazelen. Dan is die persoon meestal minder ziek.
Sommige mensen kunnen erger ziek worden:
- baby’s,
- zwangere vrouwen,
- mensen met minder afweer.
Wat kun je doen om mazelen te voorkomen?
Er is een vaccinatie om de ziekte te voorkomen. De BMR-prik (tegen bof, mazelen en rodehond) is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma sinds 1987. Momenteel wordt het vaccin aangeboden aan kinderen van 14 maanden en als ze 9 jaar oud zijn. Als je deze prikken niet gehad hebt, kan je ervoor kiezen om je op latere leeftijd alsnog te vaccineren.
Wat kun je verder doen?
Bij hoesten of niezen:
- Gebruik een papieren zakdoek. Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van je elleboog.
- Gebruik een zakdoek maar één keer.
- Gooi de zakdoek na gebruik weg.
- Was hierna je handen.
- Het is niet nodig om bij iedereen die hoest of niest uit de buurt te blijven. Houd pasgeboren baby’s wel uit de buurt van hoestende en niezende mensen.
- Leer kinderen ook netjes te hoesten en te niezen.
- Was regelmatig je handen met water en zeep, zeker na een flinke hoest- of niesbui. Handen wassen doe je zo:
- Maak de handen goed nat onder stromend water.
- Neem wat vloeibaar zeep uit een pompje.
- Wrijf de handen over elkaar. Zorg dat er zeep op de binnenkant en buitenkant van de handen zit. Wrijf goed alle vingertoppen in. Vergeet de duimen niet. Wrijf ook tussen de vingers.
- Spoel de zeep goed af, onder stromend water.
- Droog de handen goed af aan een schone handdoek of aan een papieren handdoek (keukenrol).
Zie ook de video ‘Handen wassen – Doe het goed en vaak’ van het RIVM.
Hoe kan het dat mensen die gevaccineerd zijn soms toch mazelen krijgen?
Bij 95% van de mensen werkt het vaccin na 1 prik. Om de overige 5% te beschermen wordt een tweede prik aangeboden. Na twee prikken is 99% van de gevaccineerde mensen beschermd. 1% van de gevaccineerde mensen reageert niet op het aangeboden vaccin. Zij kunnen ondanks vaccinatie toch mazelen ontwikkelen.
Wanneer ben je beschermd tegen de mazelen?
Je bent beschermd tegen mazelen als:
- je mazelen hebt doorgemaakt of
- je tegen mazelen gevaccineerd bent:
Bij 95% van de mensen werkt het vaccin na 1 prik. Om de overige 5% te beschermen wordt een tweede prik aangeboden. Na twee prikken is 99% van de gevaccineerde mensen beschermd. 1% van de gevaccineerde mensen reageert niet op het aangeboden vaccin. Zij kunnen ondanks vaccinatie toch mazelen ontwikkelen.
Ik weet niet of ik tegen mazelen gevaccineerd ben, wat nu?
Vrijwel alle volwassenen geboren voor 1965 zijn vroeger in aanraking geweest met het mazelenvirus en hebben hiertegen weerstand opgebouwd. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het RIVM. Vanaf 1976 wordt aan alle kinderen mazelenvaccinatie aangeboden. De groep volwassenen geboren tussen 1965 en 1975 zijn beschermd als zij mazelen hebben doorgemaakt, of buiten het Rijksvaccinatieprogramma om zijn gevaccineerd door bijvoorbeeld de huisarts. Vaak hebben ouders hier nog documentatie (inentingsboekje) van.
Is mazelen te behandelen?
Mazelen gaat meestal vanzelf over. Medicijnen zijn dan niet nodig.
Kan iemand met mazelen naar een kindercentrum, school of werk?
Als je denkt dat je kind mazelen heeft, houd je kind dan thuis en bel de GGD.
Als is vastgesteld dat je kind mazelen heeft, vertel het dan aan de pedagogisch medewerker of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van mazelen bij hun kind.
Als je als volwassene denkt dat je mazelen hebt, blijf dan thuis en bel de GGD. Als mazelen bij je is vastgesteld, overleg dan met de GGD/bedrijfsarts of met je werkgever voor je weer gaat werken.
Heeft de BMR-vaccinatie nadelige gevolgen als je mogelijk al besmet bent met mazelen?
Nee, vaccinatie heeft dan geen nadelige gevolgen. Als vaccinatie kort na de besmetting wordt gegeven kan het vaccin nog een beschermend effect hebben.
Wat doet de GGD bij een geval van mazelen?
Mazelen is een meldingsplichtige ziekte. Een vastgesteld geval van mazelen wordt altijd gemeld bij de GGD. De GGD doet na een melding van mazelen bron- en contactonderzoek. De GGD belt hiervoor met de mensen die in de besmettelijke periode contact hebben gehad met de patiënt en hierdoor risico hebben gelopen en adviseert over eventuele maatregelen.
Ik ben gebeld door de GGD. Hoe gaat de GGD met mijn gegevens om?
De GGD West-Brabant gaat zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. Klik hieronder voor meer informatie over:
Ik heb vragen over de BMR-vaccinatie
Kijk op de website van het RIVM voor vragen en antwoorden over mazelen en de BMR-vaccinatie.
Ik heb een andere vraag
Neem dan contact op met Team infectieziekten via: 088 639 28 94 of via infectieziekten@ggdwestbrabant.nl. Team Infectieziekten is van maandag t/m zondag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur.