Overslaan en naar de inhoud gaan

Q-koorts

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. Mensen krijgen de ziekte meestal via het inademen van lucht waar de bacterie in zit. Dus niet altijd via direct contact met dieren. De meeste bacteriën komen tijdens de lammerperiode via besmette melkgeiten of -schapen in de lucht terecht. De lammerperiode duurt van februari tot en met mei. Je kunt gemiddeld 2 tot 3 weken (oplopend tot 6 weken) na besmetting klachten krijgen.

Symptomen

De meeste mensen hebben griepachtige klachten, sommige mensen krijgen een long- of leverontsteking. Een aantal groepen mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden na besmetting. Dit zijn bijvoorbeeld zwangere vrouwen, mensen met een hartklepafwijking of die een hartoperatie in het verleden hebben gehad en mensen met een afweerstoornis. Vanaf 2010 zijn er veel minder mensen ziek geworden door Q-koorts dan in de jaren daarvoor.

Langdurige vermoeidheid na Q-koorts

Een groot aantal mensen (ongeveer 20 procent) heeft na een doorgemaakte Q-koorts nog maanden tot jaren last van vermoeidheid. Die vermoeidheid heet ook wel het Q-koorts Vermoeidheidssyndroom of QVS. Daarnaast krijgt 1 tot 3 procent de chronische vorm van Q-koorts die jarenlang kan duren.

Wanneer naar de huisarts?

Ga naar de huisarts als je koorts hebt met hoofdpijn of hoesten. Vooral als je in een gebied woont of bent geweest waar Q-koorts voorkomt. De huisarts beslist of bloedonderzoek nodig is.

Heb je nog onbeantwoorde vragen? Ons team infectieziekten is tussen 08.30 en 17.00 uur bereikbaar op 088 639 2894.

Veelgestelde vragen en antwoorden Q-koorts