Overslaan en naar de inhoud gaan

Schurft (scabiës)

Schurft (scabiës) is normaal gesproken weinig besmettelijk. Schurft krijg je van de scabiësmijt. Je kunt de ziekte oplopen door langdurig (15 minuten of meer) of regelmatig huidcontact met iemand die schurft heeft. Na besmetting duurt het nog twee tot zes weken voordat er klachten ontstaan. De ziekte is goed te behandelen.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van schurft?

Eén van de belangrijkste verschijnselen is jeuk. Die jeuk kan over het hele lichaam voorkomen en geeft vooral last als het warm is en ’s nachts. Op de huid kunnen blaasjes en rode bultjes ontstaan, bijvoorbeeld tussen de vingers, polsen en voeten. De eerste keer dat iemand besmet raakt, duurt het twee tot zes weken voordat verschijnselen optreden. Bij een volgende besmetting treedt de jeuk al na een paar dagen op.

Hoe krijg je schurft en hoe besmet je anderen?

Schurft komt vaker voor onder groepen mensen die dicht op elkaar leven.
Je kunt de ziekte oplopen door langdurig (15 minuten of langer) of regelmatig huidcontact met iemand die schurft heeft. Na besmetting duurt het nog twee tot zes weken voordat er klachten ontstaan. 24 uur na een effectieve behandeling is schurft niet meer besmettelijk.

Is schurft te behandelen?

Schurft is met medicijnen (tabletten of een crème) goed te behandelen.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik klachten heb?

Ga bij klachten die wijzen op schurft naar de huisarts. Blijkt na bezoek aan de huisarts dat je inderdaad schurft hebt? Vertel het huisgenoten en mensen met wie je langdurig, intensief contact had. Ook zij lopen namelijk risico besmet te zijn. Iedereen met wie je contact had, moet tegelijk behandeld worden, ook als ze geen klachten hebben. Ook moet alle kleding en beddengoed tegelijkertijd worden gewassen en/of gelucht, om herbesmetting te voorkomen.

Animatie: wat is schurft (scabiës)

Wat is schurft? Hoe kom je aan schurft en wat moet je doen om van schurft af te komen? Bekijk het in deze animatie van het RIVM.

Meer weten over schurft?

  • Kijk dan op: de website van het RIVM.
  • Heb je nog aanvullende vragen? Neem dan contact op met het team Infectieziektebestrijding van de GGD West-Brabant via 088 639 2894.