Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsHerhaalprik tegen corona voor alle 12-plussers
Publicatiedatum: 02-08-2022 om 09:54 uur

Herhaalprik tegen corona voor alle 12-plussers

De minister van VWS heeft na advies van het OMT-V besloten dat iedereen van 12 jaar of ouder die de basisserie – de eerste vaccinatie(s) – tegen corona heeft gehad, in het najaar een herhaalprik kan krijgen. Deze vaccinatieronde start in september. Eerst worden mensen met een verhoogd risico op ziekenhuisopname en overlijden (mensen die vaak ook jaarlijks de griepprik krijgen) én zorgmedewerkers uitgenodigd. Daarna kunnen anderen, als zij dat willen, een herhaalprik krijgen.

Het hoogtepunt van de coronacrisis lijkt achter ons te liggen en daar heeft vaccineren een belangrijke bijdrage aan geleverd. Toch houdt het kabinet rekening met een mogelijk nieuwe coronagolf in het najaar. Deze herhaalprik tegen corona verbetert de kwaliteit van het afweersysteem en daarmee de bescherming tegen ziekenhuisopname en overlijden. Daarnaast is de herhaalprik nodig om de zorg bereikbaar te houden en om druk op de samenleving, door bijvoorbeeld uitval van personeel, te voorkomen.

Wie kan een herhaalprik tegen corona krijgen?

In het najaar kan iedereen van 12 jaar of ouder die de basisserie tegen corona heeft afgerond een herhaalprik krijgen. Dat kan 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting.

  • De eerste groep die de herhaalprik krijgt aangeboden, bestaat uit: mensen van 12 jaar of ouder met een verhoogd risico op ziekenhuisopname en overlijden. Bij hen neemt de bescherming tegen ernstige ziekte door corona sneller af. Dit zijn onder meer mensen die ook een griepprik krijgen. Behoor jij tot die eerste groep en ben je 60 jaar of ouder? Dan word je uitgenodigd door het RIVM. Behoor je tot die eerste groep en ben je jonger dan 60 jaar, dan word je uitgenodigd door de huisarts.
  • Zorgmedewerkers met direct patiëntencontact. Zij worden uitgenodigd via hun werkgever.

Daarna kan iedereen van 12 jaar of ouder die dat wil een herhaalprik halen.

Ik ben nog niet gevaccineerd, mag ik een herhaalprik halen?

Wanneer je nog geen enkele coronaprik heeft gehad, dan heb je eerst de basisserie tegen corona nodig. Deze kun je nog steeds halen, je hoeft hiervoor niet te wachten tot het najaar.

Booster- versus herhaalprik

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen een booster- en een herhaalprik. Er is geen verschil. Beide versterken de werking die de basisserie – de eerste vaccinatie(s) – op het afweersysteem heeft. Dit geeft tijdelijk extra bescherming tegen corona. We houden vanaf nu de term herhaalprik aan, omdat dit duidelijker aangeeft dat de prik vaker herhaald kan worden. Hoe vaak en met welke periode, hangt af van hoe het coronavirus zich verder ontwikkelt.

We weten nog niet vanaf welke datum gestart wordt met deze vaccinatieronde. Zodra dit bekend is, wordt dat onder meer op de website www.mijnvraagovercorona.nl en op de website van de GGD bekend gemaakt. Je hoeft op dit moment niets te doen.

Lees de volledige nieuwsberichten op de websites van GGD GHOR Nederland en Rijksoverheid.