Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsKwart Brabanders nog onbekend met rabiës vaccinatie

Kwart Brabanders nog onbekend met rabiës vaccinatie

Op 28 september is het wereld rabiës dag. Rabiës (Hondsdolheid) is een levensgevaarlijke infectieziekte die dieren én mensen kunnen krijgen door een beet, krab of lik van een besmet dier zoals een hond, kat, aap of een vleermuis. Je kan jezelf beschermen door je te laten vaccineren voordat je op reis gaat in een gebied waar je risico loopt op rabiës. Veel Brabanders gaan in de zomer op vakantie en bezoeken soms ook landen waar rabiës voorkomt. Reden voor ons om het gezondheidspanel te vragen wat zij weten over de ziekte rabiës en hun mening over vaccineren tegen ziektes op vakantie. Ruim 10.000 Brabanders vulden onze vragen in.

Brabanders vaccineren vaak bij advies voor vakantie

Twee derde van de panelleden (68%) is van plan om in de zomer naar het buitenland te gaan, voornamelijk om vakantie te houden. Het overgrote deel (93%) gaat op vakantie binnen Europa, waar het risico op rabiës erg klein is. Een kleine groep reist naar Azië, Afrika of Zuid-Amerika. Ook voor deze bestemming is het belangrijk om vooraf uit te zoeken of vaccinaties nodig zijn. 71% van de panelleden zoekt dit ook daadwerkelijk uit voordat ze op reis gaan. 84% zegt de vaccinaties te gaan halen als er een advies geldt. Toch zijn er ook redenen om ondanks het advies niet te vaccineren. Zo geven panelleden aan alleen te vaccineren als het verplicht is (44%). Enkele panelleden kiezen ervoor niet te vaccineren als ze het land al vaker bezochten (23%). Het is hierbij onduidelijk of de vaccinatie dan al eerder gehaald is. Ook geven panelleden aan voorzichtig en gezond te zijn en het daarom niet nodig te vinden om te vaccineren (18%). Een andere reden is dat ze alle verplichte vaccinaties al hebben (19%).

Rabiës is een dodelijke ziekte

Rabiës is een ernstige infectie van de hersenen, veroorzaakt door een virus. Rabiës begint met grieperigheid. Vervolgens kunnen krampen of verlammingen optreden. Rabiës leidt vrijwel altijd tot de dood. Jaarlijks overlijden er in de wereld bijna 60.000 mensen aan rabiës. Dit is bij een grote groep panelleden bekend. Bijna drie kwart van de panelleden geeft aan te weten dat rabiës een ziekte is waar je aan kunt overlijden. In Europa is de kans op het oplopen van rabiës zeer klein, maar voornamelijk landen in Afrika en Azië zijn risicogebieden.

De meeste besmettingen vinden plaats door een lik, krab of beet van een dier met rabiës. Meestal raken mensen besmet door honden, maar je kunt ook besmet raken door vleermuizen, apen of katten. Hier waren niet alle panelleden zich van bewust, maar bij 60% was dit wel bekend. Op de vraag hoe je rabiës kunt voorkomen, geeft 69% van de respondenten dat dit door vaccinaties kan. Bijna de helft antwoordde door geen dode of zieke dieren aan te raken of geen zwerfdieren of apen te voeren. Een kleine groep (11%) geeft aan dat ze niet weet hoe dit te voorkomen is.

Bij rabiës besmetting extra vaccinatie nodig

De verschijnselen na een besmetting met rabiës komen niet meteen, het kan weken tot maanden duren voor je ziek wordt. Rabiës kan en moet behandeld worden vóór er ziekteverschijnselen zijn. Wat denken panelleden dat ze zouden moeten doen als ze een beet hebben van een dier dat mogelijk rabiës heeft? Een kleine groep (6%) geeft aan het niet te weten. Het overgrote deel (90%) wil zo snel mogelijk medische hulp gaan zoeken. Dat is ook het juiste om te doen. Als je wordt gebeten of gekrabd, moet je eerst de wond gedurende 15 minuten wassen met water en zeep en daarna naar een ziekenhuis of medisch centrum gaan. Je hebt waarschijnlijk vaccinaties en misschien zelfs wel antistoffen (MARIG) nodig. Deze antistoffen zijn erg duur, moeilijk verkrijgbaar in veel landen en er zijn vier vaccinaties voor nodig. Vaccineerde je vooraf tegen rabiës? Dan heb je na een beet of krab enkel twee vaccinaties die meestal wel verkrijgbaar zijn en geen MARIG nodig. Wat veel tijd en onrust scheelt. Een kwart van het panel had voor het invullen van de vragenlijst nog niet gehoord van vaccinaties tegen rabiës. Een grote groep (87%) geeft aan zich te vaccineren tegen rabiës wanneer ze naar landen gaan waar dit geadviseerd wordt.

Meer weten?

  • Je vindt de resultaten van het panelonderzoek op de BrabantScan
  • Wil je meer informatie over reizigers en vaccinatie kijk dan eens op GGDReisvaccinaties.