Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsMaximale testcapaciteit bereikt: uitbreiding afhankelijk van beschikbaarheid personeel

Maximale testcapaciteit bereikt: uitbreiding afhankelijk van beschikbaarheid personeel

De GGD’en moeten deze week alle zeilen bij zetten om aan de explosieve vraag naar testafspraken te kunnen voldoen. “Duizenden medewerkers werken dagelijks keihard om alle testaanvragen in te plannen en uit te voeren maar de rek is eruit. We lopen aan alle kanten tegen het maximum van onze capaciteit aan. We werken met man en macht toe naar een maximum van 120.000 tests per dag. Of dit haalbaar is, hangt af van de beschikbaarheid van personeel,” legt GGD GHOR Nederland-programmadirecteur COVID-19 Jaap Eikelboom uit.

Het landelijke callcenter kan meebewegen met het aantal telefoontjes dat binnenkomt maar hier komt het plafond van onze capaciteit in zicht. Op dit moment werken er bijna 4.000 mensen in het callcenter voor het inplannen van testafspraken. Zij werken na sluitingstijd de wachtrijen weg en ook worden testuitslagen in de avonduren langer doorgebeld.

“Er worden dagelijkse vele overuren gemaakt maar ook willen en moeten we ons aan de geldende Arbowet houden. Veel mensen roepen dat we meer mensen moeten inzetten. Een logische reactie maar daar is de arbeidsmarkt op dit moment helaas niet naar. We zijn al weken hard bezig met meer mensen aannemen maar tegen deze explosieve groei kunnen wij bijna niet werven.”

Begrip en geduld

“Wij snappen de frustratie als mensen lang moeten wachten tot zij een GGD-medewerker aan de telefoon hebben maar vragen enig begrip en geduld. Iedere medewerker zet zich volledig in om deze pandemie te bestrijden maar de aantallen van deze week zijn ongekend hoog,” aldus Eikelboom.

Record na record

Met name in de ochtenduren piekt het aantal telefonische aanvragen. “Gisteren (maandag) hebben wij ruim 116.000 afspraken ingepland. Dat is een nieuw dagrecord. Ook in het afgenomen testen werd een record gebroken. Het oude record is van maart 2021 en stond op 89.000 maar gisteren werden er ruim 91.000 mensen getest.”

Ook in de weekcijfers worden records verbroken. Drie weken geleden werden er 280.000 tests afgenomen, een week later steeg dit aantal naar ruim 405.000. Vorige week stopte de teller op bijna 560.000. De hoogste piek in testafnames sinds juni 2020. In twee weken tijd is het aantal afgenomen tests verdubbeld.

GGD GHOR Nederland roept mensen, waarbij het niet direct lukt om een afspraak te plannen, op om zich aan de basisregels te houden: blijf binnen bij klachten, houd afstand, was handen en ventileer je huis goed. Veel mensen bellen in de ochtend dus is het advies om het in de middag of avond te bellen. Online kan via coronatest.nl 24 uur per dag een afspraak worden gemaakt. Kies ook hier een tijdstip waarop minder mensen online zijn, in de avond of heel vroeg in de ochtend.

[Bron: GGD GHOR]

Deel het artikel