Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsTest met VR-bril bij prikangst groot succes

Test met VR-bril bij prikangst groot succes

Een jonge vrouw nadert de prikstraat van de GGD. Ze verzamelde thuis al haar moed. Wanneer ze aankomt, kiest ze het hazenpad. Volgens GGD arts Silvia van de Weerdt is dit een veelvoorkomende situatie. Silvia: “Zowel kinderen als volwassenen kunnen last hebben van prikangst. Uit internationaal onderzoek blijkt dat tot 16 procent van de volwassenen de griepprik vermijdt uit angst voor naalden.” Om die reden startte GGD West-Brabant dit najaar met een onderzoek naar het effect van Virtual Reality (VR) bij mensen met prikangst. Wat blijkt: met een VR-bril ervaren veel kinderen en volwassenen minder angst en pijn tijdens de vaccinatie!

De VR-bril werd in de kindergeneeskunde al vaker ingezet om gevaccineerden af te leiden tijdens het prikken. De coronavaccinatie campagne bleek voor GGD West-Brabant een mooie kans deze tool ook uit te proberen. En met succes!

Silvia dacht samen met kwaliteitsmedewerker Paul Kamps vooraf goed na hoe dit aan te pakken. Paul: “Met de VR-bril helpen we mensen met angst of trauma rondom prikken. Dat is niet niks. We nemen daarom uitgebreid de tijd en zetten verpleegkundigen in met veel prikervaring én met ervaring met angstige cliënten.”

Spannend moment

“De geselecteerde verpleegkundigen volgden vooraf een uitgebreide training over het gebruik van de VR-bril”, vertelt Silvia. “Zij vroegen vervolgens aan kinderen en volwassenen met én zonder prikangst, of ze tijdens de coronavaccinatie met de VR-bril op hun hoofd naar een film wilden kijken.”

De GGD gebruikt daarvoor een aparte ruimte op vaccinatielocatie. Kinderen worden altijd vergezeld door de meegekomen begeleider. Silvia: “Door die afleiding zijn zij minder bezig met de angst voor de prik. Op deze manier helpen we mensen door dit spannende moment heen. Om ze echt van hun angst af te helpen is meer nodig.”

Groot succes

Hoe is het de deelnemers bevallen? Paul: “Vooraf werd aan de cliënt gevraagd de angst uit te drukken in een cijfer van 1 tot 10. Na gebruik van de VR-bril vroegen we ze opnieuw een cijfer te geven. De meesten hadden een zeer positieve ervaring. De angstige deelnemers ervaarden in 9 van de 11 gevallen een positief effect. Bij 5 mensen was de angstscore na de prik zelfs 4,5 punt lager dan voor de prik. Drie niet angstige deelnemers ervaarden weinig meerwaarde.”

De mooiste reactie kwam van een dame met behoorlijke prikangst: “Ik ging zo op in de film dat ik de prik niet eens gevoeld heb!” “Het lijkt dus een briljante oplossing”, grapt Paul.

In de gereedschapskist

Katrien, een van de verpleegkundigen die werkt met de VR-bril: “Niet iedereen voelt zich prettig tijdens het dragen van de bril. Sommige deelnemers worden duizelig tijdens het kijken van het filmpje. We leerden dat we de bril in die situatie meteen af moeten zetten om de cliënt vervolgens op zijn gemak te stellen. Soms zijn andere methoden om met angst om te gaan meer geschikt, zoals een filmpje op de telefoon met oordopjes.”

De VR-bril is een van de vele tools in de gereedschapskist van artsen en verpleegkundigen om in te zetten bij angst. Andere elementen van het begeleiden van mensen met prikangst blijven onverminderd belangrijk. “Ook de totaalbeleving”, vindt Katrien. “Het liefst begeleid ik een hele bange cliënt vanaf de ingang, via een rustige route, naar de VR-ruimte. Zodat diegene zonder onnodige (extra) stress op de vaccinatiestoel plaatsneemt. Met al deze tools in huis bieden we iedereen de best mogelijke ervaring!”

De VR-bril blijft

GGD West-Brabant heeft na een succesvolle testperiode een tweede VR-bril aangeschaft, zodat er altijd een bril op vaccinatielocatie Breda International Airport én op pop-up locatie Breda kan worden ingezet. “En wie weet wordt de bril na de vaccinatiecampagne in het gewone entingsprogramma van de GGD ingezet. Dat zou een mooi bijkomend resultaat zijn!”, besluit Silvia.

Bekijk waar en wanneer je terecht kunt voor een prik met de VR-bril

Deel het artikel